PREPORUKE NA REVIZIJI

Zbunjujući rezultati istraživanja: Za zdravlje bebe opasno je ako je prvih šest mjeseci samo dojite

Engleski istraživači tvrde da isključivo dojenje u prvih šest mjeseci povećava opasnost od anemija i alergija te celijakije

ZAGREB - Još uvijek isključivo dojim moju petomjesečnu kći i to ću činiti još mjesec dana baš kao što je moje mlijeko bilo jedina hrana u prvih šest mjeseci mom sinu i starijoj kćeri, kaže Ana Muškić, pobornica dojenja još od svoje prve trudnoće prije šest godina. Kaže kako joj je bilo nezmislivo da kupuje mlijeko jer za to naprosto nije bilo razloga. - Moja su djeca normalno napredovala, nisu kasnije imala nikakvih alergija. Istina, moja sad petomjesečna beba malo je manje napredovala posljednjeg mjeseca, ali to nije razlog za uzbunu ili da odustanem od dojenja - kaže Ana Muškić.

No, ovu preporuku Svjetske zdravstvene organizacije o isključivom dojenju do šestog mjeseca djetetova života, od prije deset godina, poljuljala je ovih dana studija londonskog Instituta za zdravlje djece po kojem isključivo dojenje može biti čak i opasno za njihovo zdravlje!

Ništa ne bi mijenjale

Dakako, odmah su krenule polemike o tome tko je u pravu, a tko nije jer kao razlog da se djeci daje i druga hrana već nakon četiri mjeseca ističe se da samim dojenjem djeca ne mogu zadovoljiti energetske potrebe, da se na taj način povećava opasnost od anemija i alergije te celijakije, a imaju problema s uvođenjem druge vrste hrane na jelovnik, poglavito one jačeg okusa.

No, Ana Muškić ima drukčije iskustvo, kaže da nije primijetila da su njezina djeca bolesnija od druge u jaslicama ili vrtiću.

- Prvu virozu dobili su s godinu i pol, a od dječjih bolesti imali su samo vodene kozice. Uvjerena sam da je njihov imunitet bolji upravo zbog dugog dojenja Svim bi ga majkama preporučila - tvrdi.

S njom se slaže i Tihana Matota čije su obje kćeri također prve mjesece isključivo dojenje. Dapače, mlađu kćer je isključivo dojila gotovo osam mjeseci, a razlog je bio alergija na jabuku kad joj je prvi put pokušala uvesti drugu hranu u prehranu.

- To je jako čudno i nitko mi nije znao odgovoriti na pitanje otkud alergija na jabuku na koju su burne reakcije vrlo rijetke. No, isto je bilo i s prvom kćeri, ali čini se da je to bila tek kratka loša epizoda jer danas moje kćeri nisu alergične, niti su boležljive. Ne bih ništa mijenjala i da se promijene smjernice o dojenju jer mi iskustvo govori da sam odabrala pravi put - kaže Tihana Matota.

Za razliku od naših sugovornica i njihova dobrog iskustva s isljučivo dojenjem u prvih šest mjeseci Mary Fewtrell, iz istraživačkog centra za prehranu djece University Collega u Londonu, tvrdi da bi se djeca trebala isključivo dojiti samo četiri mjeseca, a potom treba uvoditi drugu hranu.

I dalje po preporuci

To objašnjava nekim istraživanjima po kojim je kod isključivo dojene djece zabilježeno više anemija koja se može povezati kasnijim lmentalnim, psihosocijalnim i motoričkim ispadima, više anemija i celijakije.

CIJELI ČLANAK PROIČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:14