ISPROBANO NA KRAVAMA

IMPLANTAT KOJI ĆE PROMIJENITI SVIJET Mobitele ćemo uskoro puniti vlastitim srcem?

 University of Illinois/University of Arizona

Hoće li vaš idući mobitel puniti otkucaji vašeg srca? Kinesko-američki znanstveni tim predstavio je bateriju koju je moguće implantirati u organe i tvrdi kako bi se u budućnosti mogao koristiti i za napajanje gadgeta.

Uređaj je već proizveo dovoljno energije za napajanje pacemakera, a funkcionira na pretvaranju stalnih kontrakcija organa poput srca, pluća i dijafragme u energiju. Taj tanki i fleksibilni 'sakupljač' energije već je isproban na kravama.

Sastoji se, objašnjavaju znanstvenici, od sitnog 'energetskog postrojenja' s integriranim pretvaračem električnog signala i sićušnom punjivom baterijom.

Znanstvenici su zasad uređaj implantirali u srce krave, a nadaju se kako će se za početak inovacija koristiti u medicini.

"Trenutni uređaji za monitoring rada srca, pacemakeri i kardioverter-defibrilator koriste implantate koji dobivaju energiju za rad iz baterije. Korištenje energije izravno iz prirodnih procesa u tijelu vrlo je atraktivna alternativa za ove i buduće biomedicinske uređaje", stoji u priopćenju znanstvenika.

"Ovo je potpun, fleksibilan i integriran sustav koji može sakupljati i skladištiti energiju iz prirodnih kontrakcijskih i opuštajućih pokreta srca, pluća i dijafragme u količini potrebnoj za praktičnu upotrebu", kažu znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:26