BEZ STRESA KOD LIJEČNIKA

NEOČEKIVAN USPJEH HRVATSKOG IZUMA Teddy zaplijenio pažnju na CES sajmu u Las Vegasu

Na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu možete vidjeti svakojake zanimljive inovacije, od sfernih kamera koje možete bacati u zrak do ručne svjetiljke koja je ujedno i punjač za mobitel, ali i čuti priču samih inovatora o tome kako su došli na ideju. Pri tom nitko od vas ne želi novac, već samo vašu pažnju i po mogućnosti povratnu informaciju. No niti jedan proizvod na sajmu nije me privukao tako kao Teddy the Guardian, i njegove kreatorice Josipa Majić i Ana Burica, piše Tim Stevens za CNET.

Teddy the Guardian možda jest mekani plišani medvjedić, no zapravo je to veliki hardver koji djeci čita vitalne znakove. Naime, ugrađenim senzorima u šapi mjeri otkucaje srca, krvni tlak, zasićenost kisikom i tjelesnu temperaturu te šalje te podatke bežičnim putem na pametne telefone roditelja. Teddy the Guardian mogao bi biti od velike pomoći u bolnicama gdje djeca u njegovoj blizini više nikad ne bi morala mjeriti temperaturu toplomjerom ili pak krvni tlak tlakomjerom. Samo bi se trebali primiti za ruke sa svojim medvjedićem ili pak njegovu šapu prisloniti na svoje čelo.

Josipa Majić i Ana Burica, obje 24-četverogodišnjakinje, upoznale su se u Zagrebu na fakultetu, gdje su kao kolegice radile zajedno u malim grupama. Josipa Majić, osnivačica i izvršna direktorica, te Ana Burica, suosnivačica i projekt menadžerica, ubrzo su shvatile da dijele strast kad se radi o zdravstvenoj industriji, a posebice utjecajnoj tehnologiji, te su odlučile udružiti snage.

- U pedijatrijskim ordinacijama medicinske sestre obično koriste plišane medvjediće kako bi umirile djecu, a zatim im neprimjetno moraju izmjeriti temperaturu. Većina djece je uplašena i osjeća se neugodno pri pregledu - Ispričala je Burica kako su došle na ideju koju su potom promovirale u klinikama i bolnicama u Europi, Indiji, Jordanu i ostatku svijeta.

Burica mi je pokazala kako medvjedić radi. Primila je njegovu šapu povezanu preko bluetootha sa Samsungom Galaxy Note 3 koji je pročitao stanje njezinog organizma i pospremio podatke u 'korisnički profil' bilježeći tako povijest bolesti pacijenta.

- Elektronički dijelovi Teddy The Guardiana zaštićeni su posebnim silikonom pa se medvjedić može lako prati i to ona 90 stupnjeva - objašnjava Burica kako su imale na umu da će medo u bolnicama ići iz ruku jednog djeteta do ruku drugog te će da brzo postati prljav.

Cijena medvjedića čuvara iznosi 230 dolara (nešto više od 1300 kuna), a dosad je prodano 2800 komada. Za Josipu Majić i Ana Buricu ovo je samo početak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:52