ARHEOLOŠKA SENZACIJA

FOTO: TAJNA STARA PET STOLJEĆA Kostur pronađen na parkiralištu doista pripada engleskom kralju Richardu III.!

Početkom rujna 2012. arheolozi su ispod parkirališta u središtu grada pronašli dobro očuvano truplo muškarca s iskrivljenom kralješnicom i teškim ozljedama

LONDON - Kostur koji je prije nekoliko mjeseci pronađen ispod parkirališta u Leicesteru, u središtu Engleske, doista pripada kralju Richardu III. , priopćili su danas stručnjaci sa sveučilišta u tome gradu, rasvijetlivši tajnu staru više od pet stoljeća u vezi s mjestom na kojemu su njegovi posmrtni ostaci.

Nakon DNK analize "sveučilište u Leicesteru zaključilo je da truplo iskopano u rujnu 2012. (...) nesumnjivo pripada Richardu III., posljednjem kralju engleske loze Plantageneta", rekao je voditelj arheoloških istraživanja Richard Buckley na tiskovnoj konferenciji. Vijest je dočekana gromkim pljeskom.

Foto: AFP

Kraljevi posmrtni ostatci pokopat će se u gradskoj prvostolnici, dodaje sveučilište, pošto su se prije spominjala dva mjesta ukopa: katedrala u Yorku i Westminsterska opatija u Londonu.

Dosad se znalo da je taj kralj, koji nije uživao dobar glas, poginuo 1485. u boju na polju Bosworthu, blizu Leicestera, čime je prekinut takozvani Rat ruža.

Foto: AFP

No njegove kosti nikada nisu pronađene. Po nekim rukopisima, počivale su u franjevačkoj kapeli uništenoj u 16. stoljeću. Kružile su i priče da mu je truplo bačeno u rijeku.

Početkom rujna 2012. arheolozi su ispod parkirališta u središtu grada pronašli dobro očuvano truplo muškarca s iskrivljenom kralješnicom i teškim ozljedama.

Foto: AFP

"Tajna kralja s parkirališta" potresla je tada čitavu znanstvenu zajednicu i bila omljena tema tabloida.

William Shakespeare je opjevao Richarda III. kao grbava tiranina koji je dao pogubiti svoja dva nećaka što su mu priječila uspon na englesko prijestolje, potvrdivši njegov ugled u povijesti kao nemilosrdna i okrutna vladara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:37