PLANET ILI ZVIJEZDA

NOVO OTKRIĆE Astronomi snimili 'super Jupiter' koji je 13 puta masovniji od Jupitera i 2,5 puta veće mase od Sunca

ZAGREB - Znanstvenici su pomoću infracrvene svjetlosti uspijeli snimiti novi planet koji su nazvali 'super Jupiter', no još nisu sasvim sigurni dali se radi o planuti ili zvijezdi, objavila je NASA. Iako je do sada otkriveno na stotine planeta koje kruže oko druge drugih zvijezda, pa i veći broj zvjezdanih sistema s više planeta. No, samo mali broj njih je snimljen direktno, kao što je slučaj kod 'super Jupitera'.

Novootkriveni planet kruži oko zvijezde Kapa Andromeda u zviježđu Andromeda. Planeta je 13 puta masovnija od Jupitera, ima masu veću za 2,5 puta od Sunca i od nas je udaljena 170 svjetlosnih godina.

Zvijezda Kapa Andromeda relativno je mlada, znanstvenici procijenjuju oko 30 milijuna godina, za razliku od Sunca čija se starost procjenjuje na oko 5 milijardi godina.

'Super Jupiter' fotografirali su teleskopom na Havajima u infracrvenom dijelu spektra, tako što su prekrili disk zvijedze kako bi se njen sjaj umanjio i planeta postala vidljiva.

Ako može fuzijom proizvoditi energiju onda bi se mogao smatrati 'smeđim patuljkom'.

Smeđi patuljak, za razliku od ostalih zvijezda koje energiju proizvode fuzijom vodika, energiju dobiva fuzijom teškog vodika. Takve zvijezde su hladnije i tamnije od ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:07