NOVOOTKRIVENI PRETCI

VELIKA ZABLUDA O PORIJEKLU EUROPLJANA Ne potječemo iz dva, već iz tri različita plemena

LONDON - Prije 7.500 godina u Europi, plemena poljoprivrednika migrirala su s Bliskog istoka na stari kontinent, gdje su zatekli lovce i sakupljače koji su nastanjivali zapadni dio Europe već više od 20.000 godina.

Do jučer, znanstvenici su bili uvjereni da su današnji Europljani potomci te dvije specifične grupe pretpovijesnih naroda. No, najnovije genetsko istraživanje otkrilo je i treću skupinu, takozvane ‘antičke sjeverne Euroazijate,’ čiji su geni također doprinijeli razvoju modernih Europljana.

Antički sjeverni Euroazijati su skupina plemena koja je živjela na području današnjeg Sibira, a čije gene danas pronalazimo u modernim Europljanima u znatnim postotcima. Njihovi geni nalaze se i u domorodcima Sjeverne i Južne Amerike, kamo su došli putujući preko Beringovog tjesnaca prije više od 15.000 godina.

- Prije ovog istraživanja, svi modeli koje smo imali za opis predaka modernih Europljana govorili su o mješavini dva naroda, rekao je David Reich, profesor genetike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Harvardu.

- Danas znamo da se radi o tri grupe. Ovo otkriće također objašnjava i nedavno otkrivenu povezanost Europljana i američkih domorodaca, objasnio je Reich.

U istraživanju, znanstvenici su izolirali genome više od 2.300 živih ljudi iz svih dijelova svijeta, te devet genoma pretpovijesnih ljudi, čiji su ostatci, stariji od 7.000 godina, pronađeni na područjima današnje Švedske, Luksemburga i Njemačke.

- Postoji izražen nagli prijelaz između gena lovaca-sakupljača i poljoprivrednika, koji ukazuje na veliku migraciju novih naroda u Europu s Bliskog istoka, naglasio je Reich.

Antička DNK sjevernih Euroazijata nije pronađena u posmrtnim ostatcima pretpovijesnih stanovnika Europe, što znači da su anički sjeverni Euroazijati došli na područje Europe negdje nakon 5.000 godina prije nove ere.

Usporedbom genoma modernih Europljana s genomima tri skupine predaka pokazuje da stanovnici sjeverne Europe, prvenstveno Baltika, imaju najveći postotak gena starih lovaca-sakupljača. Čak 50% DNK modernih Litvanaca povezano je s tom skupinom.

Antički sjeverni Euroazijati u ukupnoj populaciji Europe sudjeluju s oko 20% gena, dok južni Europljani, uključujući i nas, imaju veći postotak gena poljoprivrednika s Bliskog istoka.

Najsličniji antičkim poljoprivrednicima su današnji stanovnici Sardinije, čiji se DNK podudara čak 90 posto s došljacima s Bliskog istoka.

Poljoprivrednici koji su stigli s Bliskog istoka donijeli su nove tehnologije tadašnjoj Europi poput srpova od opsidijana, domaće životinje poput svinja i krava, te usjeve poput pšenice, ječma, graška i leće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:15