'SUNCE U KUTIJI'

VIDEO: ANGELA MERKEL ZAUZDALA SNAGU SUNCA 'Ovo je početak nove ere u energetici i naznaka kraja ovisnosti o fosilnim gorivima!'

 Foto: Screenshot Youtube

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je prije političke karijere bila fizičarka, imala je čast pokrenuti fuzijski reaktor koji je proizveo prvu vodikovu plazmu.

Dogodilo se to na ceremoniji u Max-Planck Institutu na kojoj su bili prisutni mnogi uglednici iz svijeta znanosti i politike.

Taj događaj označio je novi važan korak u znanstvenom projektu Wendelstein 7-X koji bi čovječanstvu mogao donijeti ogromne količine ekološki čiste energije te prekinuti ovisnost o fosilnim gorivima.

Riječ je o najvećem i najmodernijem fuzijskom reaktoru tipa stellarator koji je već testiran u prosincu 2015. kad je uspješno izveden pokus s helijem. Sada je na red došao eksperiment s vodikom.

Cilj ovog projekta je dobiti energiju pomoću nuklearne fuzije, odnosno procesa koji se događa u Suncu i ostalim zvijezdama.

Naime, dok je nuklearna fisija proces u kojem dolazi do raspada jezgre atoma (postupak koji se koristi u nuklearnim elektranama), nuklearna fuzija je suprotan proces spajanja više atomskih jezgri u težu atomsku jezgru pri čemu se oslobađa enormna količina ekološki čiste energije.

Trenutak pojavljivanja plazme (Foto: Screenshot Youtube)

Nuklearna fuzija lakih elemenata oslobađa energiju koja je uzrok sjaja zvijezda, dok se fuzija teških elemenata pojavljuje u uvjetima iznimno visoke energije poput eksplozije supernove.

Angela Merkel, inače i sama po struci fizičarka, naglasila je kako ovaj projekt označava novu eru u energetici jer je riječ o ogromnim količinama energije koje će biti kadre odgovoriti na rastuću potražnju. Osim toga, radi se o ekološkoj tehnologiji koja skoro uopće ne zagađuje te predstavlja alternativu fosilnim gorivima.

Angela Merkel u razgovoru sa znanstvenicima Instituta Max-Planck (Foto: Screenshot Youtube)

U ovom pokusu plazmu zagrijanu na čak 100 milijuna stupnjeva Celzija zadržava snažno magnetsko polje. Plazma se pojavila tek na trenutak jer magnetsko polje trenutno ne bi moglo plazmu zadržati dulje vrijeme a da ne dođe do oštećenja inače vrlo skupog pogona - iako je pogon već sad spreman proizvesti plazmu na puno duže vrijeme.

Getty

Angela Merkel u obilasku Wendelstein postrojenja (Foto: Getty Images)

U Institutu Max-Planck namjeravaju svakodnevno ponavljati ovakve eksperimente, te smatraju da će do 2020. godine biti kadri održati plazmu kontinuirano 30 minuta.

Projekt Wendelstein financirala je gotovo u potpunosti njemačka vlada: čak 80 posto iznosa, dok je 20 posto osigurala Europska unija. Do sada je za ovaj projekt potrošeno više od milijardu eura.

Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:57