BLIZU SMRTI

ZAPANJUJUĆE Skenirali ženski mozak za vrijeme izvantjelesnog iskustva. Evo što su otkrili...

 Frontiers
Bila je sposobna vidjeti samu sebe kako rotira u zraku iznad vlastitog tijela koje je ležalo, te se vrtjeti pored njega u istoj ravnini

"Vantjelesno iskustvo" najčešće dožive osobe koje se opasno približe smrti. Tako pacijenti ponekad opisuju kako su doživjeli da lebde iznad vlastitog tijela za vrijeme operacije. Takvi se doživljaji obično pripisuju djelovanju omamljujućih anestetika i raznih lijekova, ili pak hormonima koji preplave tijelo u slučaju traume.

Jedna studentica psihologije sa Sveučilišta u Ottawi tvrdi da može svojom voljom postići vantjelesno iskustvo, netom prije spavanja, a s tim je započela za vrijeme dnevnog odmora još u vrtiću.

Zahvaljujući njoj, znanstvenici su bili u mogućnosti skenirati mozak za vrijeme trajanja vantjelesnog iskustva, a rezultate studije objavili su u časopisu Frontiers of Human Neurosciences .

Kako su napisali, bila je sposobna vidjeti samu sebe kako rotira u zraku iznad vlastitog tijela koje je ležalo, te se vrtjeti pored njega u istoj ravnini. Ona je rekla istraživačima da osjeća kako se pomiče, ali je istodobno svjesna da se ne pomiče u zbilji.

Znanstvenici su joj skenirali mozak prije i tijekom 'vantjelesnog' stanja, kako bi utvrdili vide li se kakve promjene, a te su snimke još usporedili sa snimkama mozga dok je zamišljala 'vantjelesno' stanje, ali nije bila u njemu. Tu su došli do zanimljivog opažanja: moždani putevi koji su bili aktivni tijekom njenog vantjelesnog iskustva bili su aktivni i u vrijeme dok je samo mislila o takvom stanju.

Skeniranjem mozga doznali su kako za vrijeme 'vantjelesnog iskustva' aktivni brojni predjeli, uključujući područje zaduženo za zamjenske motorne aktivnosti i vizualni koteks.

Promjene koje su opazili mogle bi biti slične promjenama u mozgu koje se mogu postići meditacijom. Znanstvenici čak smatraju da bi takvo što vjerojatno moglo izvesti puno djece, s tim da bi vježbom tu vještinu mogli prenijeti i u odraslu dob. Djevojka koju su proučavali bila je, kako su zapisali, ustvari iznenađena time što to svi ne mogu izvesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:29