'KOBNI UDARAC' MIRU

Rusija poziva Izrael da razmotri planove za širenje naselja: 'Izgradnja na palestinskom teritoriju je nezakonita'

 AFP

MOSKVA/ZAGREB - Rusija je u ponedjeljak pozvala Izrael da ponovno razmotri svoje planove o širenju židovskih naselja na okupiranom teritoriju jer bi gradnja novih kuća jako negativno utjecala na napore koji se poduzimaju u svrhu obnove izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

Dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio osude SAD-a i europskih zemalja, Rusija je također kritizirala izraelsku objavu da će blokirati transfer financijskih sredstava što ih je prikupio Izrael za Palestinsku samoupravu nakon što je Palestini odobren status države promatrača.

Usprkos odluci UN-a: Izrael planira izgradnju 3000 novih domova za svoje naseljenike na području Palestine!

Opća skupština UN-a glasovala je u četvrtak za podizanje palestinskog statusa u državu promatrača, nečlanicu UN-a, a već u petak Izrael je odobrio izgradnju 3.000 dodatnih stambenih jedinica.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak priopćenje na svojoj internetskoj stranici u kojemu navodi da "Moskva s ozbiljnom zabrinutošću gleda na te izraelske namjere".

"Izgradnja naselja na palestinskom teritoriju koji je okupirao Izrael 1967. godine, uključujući istočni Jeruzalem, je nezakonita i ne priznaju je i osuđuju kako Rusija tako i međunarodna zajednica", navodi se u priopćenju.

"Provođenje najavljenih novih planova za gradnju naselja jako će negativno utjecati na napore za obnovu izravnih pregovora, čija je svrha postići dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba", ističe se.

Što se tiče blokade financijskog transfera, taj će korak dovesti do još većeg deficita u proračunu Palestinske samouprave i otežat će ionako tešku socijalo-ekonomsku i humanitarnu situaciju na palestinskim teritorijima, smatra Rusija.

Ban Ki-moon upozorio Izrael da zadaje "kobni udarac" miru

Izraelski plan izgradnje naselja u strateški osjetljivom području okupiranih teritorija u blizini Istočnog Jeruzalema nanio bi "gotovo kobni udarac" mirovnim nadanjima, upozorio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Palestinci u Istočnom Jeruzalemu mogli bi biti potpuno odsječeni od ostatka Zapadne obale, rekao je on.

Izrael je odobrio izgradnju 3.000 dodatnih stambenih jedinica dan nakon što je Opća skupština UN-a glasala za podizanje palestinskog statusa u državu promatrača, nečlanicu UN-a, prenosi BBC.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti s planovima gradnje židovskih naselja.

U priopćenju objavljenom u nedjelju u New Yorku, Ban je izrazio "duboku zabrinutost i razočaranje" zbog odobrenja gradnje 3.000 novih izraelskih stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Posebno je odlučno zatražio poništenje većine planova za izgradnju u takozvanoj zoni E1 - između Jeruzalema i naselja na Zapadnoj obali Maaleh Adumim. Izraelski dužnosnik opisao je prijedloge u zoni E1 kao "preliminarno zoniranje i planiranje radova".

"To bi predstavljalo gotovo kobni udarac preostalim izgledima da se osigura rješenje s dvije države", rekao je Ban.

Washington je ranije upozorio da je plan širenja naselja kontra-produktivan i da će otežati nastavak mirovnih pregovora, dok je visoka predstavnica za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton kazala kako je "iznimno zabrinuta" s izgledima za gradnju velikih razmjera.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je na okončanje izgradnje židovskih naselja na okupiranim teritorijima i povratak mirovnim pregovorima.

Oko 500.000 Židova živi u više od 100 naselja izgrađenih od okupacije Zapadne obale i istočnog Jeruzalema.

Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, no Izrael to osporava.

London i Pariz protiv izraelske gradnje naselja

Velika Britanija mogla bi oštro odgovoriti na izraelsku odluku o gradnji novih naselja u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, a jedna od mjera je i povlačenje veleposlanika iz Izraela, rekao je u ponedjeljak britanski dužnosnik, a Pariz je kazao da takvu mjeru ne razmatra.

"Ministarstvo vanjskih poslova oduvijek je imalo jasno stajalište da gradnja kolonija, kao što je projekt gradnje 3.000 novih stanova, otežava pregovore i prijeti naporima za postizanje rješenja s dvije države", rekao je glasnogovornik britanskog MVP-a.

Dodao je kako su pozvali izraelsku vladu da ponovno razmotri svoje stajalište, piše agencija AFP.

Izraelski dnevni list Haaretz napisao je da Francuska razmatra povlačenje svog veleposlanika iz Izraela.

"Postoje drugi načini kojima možemo izraziti neslaganje" s izraelskom politikom širenja naselja, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Izrael je u petak najavio da kani izgraditi 3.000 stanova na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, dan nakon odluke Opće skupštine UN-a da Palestini dodijeli promatrački status države nečlanice UN-a.

Izraelsku odluku širenja naselja oštro su kritizirale neke države, među njima Sjedinjene Države, Velika Britanija i Europska unija.

Također je izraelska vlada u nedjelju objavila da će oko 92 milijuna eura poreznog novca koji ubire za Palestinsku vlast blokirati i neće ih prebaciti Palestincima već će ta sredstva iskoristiti za povrat dugova Palestinske samouprave izraelskoj državnoj elektroprivrednoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:26