PRESUDA ČLANU BANDE

Maloljetnom silovatelju 3 godine rada za društvo

Na maksimalnu kaznu od tri godine zatvora osuđen je mladić koji je sudjelovao u brutalnom silovanju studentice u prosincu prošle godine koje je razbjesnilo Indiju i potaknulo masovne prosvjede protiv tolerancije države prema silovateljima.

Sada je sud utvrdio da je mladić kriv za silovanje i ubojstvo, ali nije mogao biti osuđen na dužu kaznu s obzirom na to da je imao 17 i pol godina kad je počinio zločin. Kako mu je nedostajalo šest mjeseci do punoljetnosti, sudilo mu se kao maloljetniku. U te tri godine bit će uključeno vrijeme koje je proveo u pritvoru, a kaznu vjerojatno neće izdržavati u zatvoru nego kroz društveno koristan rad, prenosi BBC.

Dvadesettrogodišnja studentica umrla je od unutrašnjih ozljeda nakon silovanja. Nju i njezinog dečka napalo je šest mladića u autobusu koji je kružio New Delhijem. Na kraju su ih gole izbacili iz autobusa. Najmlađem počinitelju sudilo se odvojeno od glavnog postupka u kojem odgovaraju drugi, koji su zločin počinili kao punoljetne osobe. Četvorica ostalih optuženih mogli bi dobiti i smrtnu kaznu. Peti je sam sebi presudio kad je pronađen u ožujku obješen u svojoj ćeliji.

Zbog ovog slučaja koji je izazvao masovne prosvjede zbog prakse da se silovatelje većinom ne kažnjava, Indija je pooštrila zakone i uvela mogućnost izricanja smrtne kazne silovateljima.

Nakon presude maloljetniku, čije ime nije objavljeno, majka ubijene djevojke izašla je iz sudnice plačući “Dobio je samo tri godine”. Obitelj je za sve počinitelje tražila smrtnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:04