MERKEL NE POPUŠTA

I nakon G20 svi protiv Angele Merkel: 'Prioritet je rast, ne štednja!'

Scenarij kao da je stalno isti: Obama prvo izvrši pritisak na Europu, sastane se s Merkel i nakon usvajanja nekog od dokumenata iskaže zadovoljstvo što je 'Europa spremna poduzeti odlučne akcije za rješavanje krize'
 AP

Barack Obama nakon summita G20 nije krio zadovoljstvo, uz konstataciju da će zemlje eurozone poduzeti sve potrebne mjere i to odmah. ”Čini se da su Europljani konačno shvatili važnost da to bude što prije”, kazao je američki predsjednik u meksičkom ljetovalištu Los Cabos.

Svi se slažu da je napravljen mali napredak u rješavanju dužničke krize i da je sada prioritet rast i povećanje zaposlenosti. Ali, Angela Merkel je i dalje nepopustljiva u traženju financijske discipline, pa je i skup u Meksiku prošao tako da su s jedne strane bili gotovo svi svjetski lideri, a s druge uporna njemačka kancelarka. Uz sve pritiske koje je doživjela i na G20, prije svega od predsjednika Obame, Merkel i dalje inzistira na štednji i svom viđenju izlaska Europe iz krize. Tako je i oko Grčke, pa Merkel kaže da nema govora o odustajanju od obaveza Atene. U Meksiku su grčki izbori primljeni s oduševljenjem, ali problemi ostaju i dalje, jer je malo manevarskog prostora da se novu vladu rastereti obveza koji guše sve Grke i zemlju vode u kolaps. ”Izbori ne mogu dovoditi u pitanje grčke obveze”, kazala je kancelarka.

Amerikanci ipak misle da će na kraju Merkel donekle popustiti. Europljani će detaljni plan iznijeti na summitu u Bruxellesu, a do tada još treba lomiti kancelarku. Ipak, sve ide prema većoj bankarskoj integraciji u Europi. Obama, koga čekaju izbori, ponovo je bio u situaciji kao i na skupu G8, gdje se trudio uvjeriti njemačku kancelarku da je prioritet rast a ne štednja, bojeći se da bi produžetak europske agonije ugrozilo i američko gospopdarstvo. A onda bi izgledi za reizbor Baracka Obame bili mnogo manji ili minimalni.

Scenarij kao da je stalno isti: Obama prvo izvrši pritisak na Europu , sastane se s kancelarkom Angelom Merkel i nakon usvajanja nekog od dokumenata iskaže zadovoljstvo što je ”Europa spremna poduzeti odlučne akcije za rješavanje krize”. Tako je bilo i poslije G8, tako je i sada nakon G20, pa su opet oči cijelog svijeta uperene prema summitu u Brixellesu sljedeći tjedan, na kojem se očekuje ”povijesni dogovor”. Samo, tih i takvih ”povijesnih” dogovora je bilo napretek, a kriza i dalje galopira.

Na G20 bilo je evidentno da je svijet pred novom recesijom i da još poneki dobri signal za svjetsko gospodarstvo dolazi iz SAD-a. Ali i tamo pada trend zapošljavanja, Velika Britanija i ostatak Europske unije su pred novom recesijom, a ni gospodarstva u razviju, poput Kine i Brazila, više nemaju fasicinantan rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:22