DANI GNJEVA

INFOGRAFIKA Amerika na udaru Muslimana: Planulo na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi

Nasilni antiamerički protesti zbog kontroverznog filma “Nevinost muslimana” šire se svijetom. Nakon Libije i Egipta prošli tjedan, planulo je diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike, gdje su osim američke, napadnute još britanska i njemačka ambasada pa se to dokotrljalo do Afganistana, gdje su talibani napali i bazu ISAF-a Bastion u pokrajini Helmandu gdje vojni rok služi “kapetan Wales”, odnosno britanski princ Harry .

U napadu su poginula dva američka vojnika. Danas su i australski muslimani demonstrirali pred američkim generalnim konzulatom u Sydneyju, noseči plakate na arapskom i engleskom - “Naši mrtvi su u raju, a vaši u paklu”.

Američki ministar obrane Panetta osudio je film, ali i upozorio kako Pentagon već planira pregrupiranje snaga u regiji kao odgovor na nasilje.

Očito su muslimanski ekstremisti odlučili pokazati Amerikancima da se s padom “svjetovnih” diktatura u arapskom svijetu ne može instalirati “demokracija zapadnog tipa”, nego žele pokazati kako zapravo oni kontroliraju situaciju bez obzira na to što su na vlast u tim zemljama došle uglavnom vlade spremne na suradnju sa Zapadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:56