'SLUČAJ CAKTAŠ'

Poljudski teatar apsurda: Htjeli su mlade igrače koji će igrati za 10 tisuća kuna, a sad ih vrijeđaju

 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Mijo Caktaš reagirao je nepromišljeno, mladenački ishitreno i to će vjerojatno platiti. Za očekivati je da će mladi hajdukovac dobiti novčanu kaznu zbog izjave-poruke upućenoj grupici navijača 'Neka jedu govna'.

Iako ta priča nije takva kakva se činila na prvi pogled. Nije Caktaš reagirao na zvižduke navijača koji nisu bili zadovoljni igrom, a ni rezultatom Hajduka na utakmici protiv Lokomotive. A nisu bili zadovoljni niti igrom Caktaša koji je odigrao jednu utakmicu ispod razine na kojoj smo ga navikli gledati u ovoj sezoni.

Caktaš je imao problem sa grupicom gledatelja koji su ga vrijeđali sa zapadne tribine dok je napuštao travnjak. U svoj isprici mladi Dugopoljac je objasnio:

- Ispričavam se zbog svoje nesmotrene reakcije, onako vruć s terena i nervozan, na putu prema svlačionici, čuo sam ružno dobacivanje prema meni, od dvojice, trojice sa zapadne tribine. Ne radi se o grupi navijača, nego o pojedincima koji su me vrijeđali! Trebao sam to prešutjeti, ali sam rekao što sam rekao. Ne radi se o našim vjernim navijačima koji nas bodre i uz nas su stalno, pa i večeras kad nismo igrali dobro, njima i ovom prilikom zahvaljujemo. A ovo je samo bila moja nesmotrena reakcija na pojedince, odgovorio sam im njihovim rječnikom. I žao mi je zbog toga.

Caktaševa prva reakcija bila je pogrešna. I za to nema opravdanja. Ali ispričao se i to pokazuje da je svjestan svoje pogreške.

Ovaj primjer pokazuje da tim mladim nogometašima valja trenirati ne samo noge nego i glavu. Iako često ni njima nije lako. Igrač Hajduka trebao bi otrpiti i ovakve grozne situacije. Jer često se s tribina mogu čuti grube, pa čak i morbidne uvrede, ali to je pozornica koja je otvorena za svih i na kojoj mnogi ispoljavaju različite frustracije.

Iako se ovdje radilo o pojedincima teško je to razumijeti a još manje opravdati kad se na udaru nađu mladići poput 20-godišnjeg Mije Caktaša.

To je mladić kojem je ovo prva prava seniorska sezona u Hajduku nakon što je prošao posudbu u drugoligašu Dugopolju. Caktaš je najbolji strijelac Hajduka u prvenstvu sa šest golova, prije neki dan je na Kantridi debitirao za A reprezentaciju Hrvatske. Odigrao je u ovoj sezoni nekoliko jako dojmljivih partija, a sad je nakon jednog lošijeg izdanja postao meta uvreda pojedinaca.

Caktaš je upravo ogledni model današnjeg Hajduka: domaći mladi igrač koji do jučer nije postojao na mapi hrvatskog nogometa. On igra srcem za plaću od 10.000 kuna. Valjda bi za takve trebalo imati barem malo razumijevanja i strpljenja i dati im kredita i kad im ne ide. Ako će se tako nakon jedne lošije utakmice vrijeđati Caktaša, Andrijaševića, Radoševića, Milića i druge mlade Hajdukove igrače onda će se splitski klub teško pomaknuti s mrtve točke...

Uostalom ni ovaj današnji Hajduik sa trenerom Mišom Krstičevićem nije momčad koja može pobjeđivati u seriji, iako se nakon četiri pobjede zaredom odmah činilo da bi „bijeli“ mogli u utrku za prvaka. Ipak to nije realno.

Ostaje vidjeti kako će Hajduk reagirati na ovu situaciju sa Caktašem. Na Poljudu nisu skloni financijskim sankcijama u situaciji kad ni plaće ne isplaćuju redovito. Osim toga Caktaš se ispričao govoreći da nije mislio na sve navijače nego na pojedince koji su ga provocirali i vrijeđali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:38