KLASA OPTIMIST

Ante Tomić: Naši su teroristi najnespretniji na svijetu. Umjesto policije trebala bi ih tražiti ekipa Animal Planeta

 AFP

Teško je danas naći kvalitetnog, školovanog terorista. Tek što obučiš jednoga, on pogine u otmici zrakoplova, napusti nas u najplodnijim godinama, prije nego je svoja dragocjena znanja i vještine prenio mlađim naraštajima. Upravo zbog manjka stručnog osoblja mnogo njih u ovoj cijenjenoj profesiji strada sastavljajući paklene naprave. Mladić uzme lemilicom spajati plastični eksploziv, električni upaljač i satni mehanizam, pa se negdje prevari s tankim crvenim i plavim žicama, prekasno se otkrije da je jadničak bio daltonist, a da je njega to bilo sram priznati, i ode čitava nizozemska ćelija El-Džihada u hiljadu komada.

S ovakvim su se mučnim problemima susretali gotovo svi teroristi na svijetu sve dok im naši zemljaci u Njemačkoj prije nekoliko dana nisu pokazali inteligentno rješenje. Organizacija Hrvatski feniks nije gubila vrijeme na komplicirane nacrte za izradu paklenog stroja koji će u sekundu točno eksplodirati na određenom mjestu. Htijući uplašiti predsjednika Josipovića prije njegovog posjeta Berlinu, hrvatski teroristi jednostavno su spakirali ručnu bombu M75 i u paketu je poslali u veleposlanstvo, valjda da se veleposlanik i prvi tajnik, kad im bude zgodno, sami raznesu.

Lijepo je to bilo zamišljeno, ali akcija nije uspjela jer su teroristi uz bombu zaboravili poslati uputstvo:

1. Sakupite se svi u jednoj sobi i stanite tijesno jedan uz drugoga.

2. Kratko se pomolite i u mislima oprostite s najmilijima.

3. Izvucite okrugli osigurač i otpustite polugu upaljača bombe.

4. Ćao.

Valjda u žurbi ili od treme, borci Hrvatskog feniksa totalno su sfušali napad. Naposljetku su i upaljač u kašikaru zaboravili zašarafiti. Berlinsko veleposlanstvo Lijepe naše od njihove je bombe bilo u opasnosti, po prilici, kao da su s prijetećim pismom poslali kroasan s marmeladom od marelice.

Kolumnu Ante Tomića u cijelosti pročitajte u subotnjem tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:46