SKRIVENA DISKRIMINACIJA

CRNKINJE U VOJSCI LJUTE ZBOG NOVIH PRAVILA ZA FRIZURE 'Sada ću morati nositi perike ili kosu ravnati kemijom'

Američka vojska uvela je neka nova pravila, a tiču se frizura Afroamerikanki koje rade u vojsci ili su pak članice Kongresa.

Naime, Američka vojska je nedavno obnovila standarde s ciljem boljeg uniformiranja vojnika. No čineći to zabranila je brojne frizure koje su popularne među crnkinjama, komplicirajući im, kako one tvrde, živote.

Zabranjene frizure su tako postale velike pletenice, dreadlocksi i kosa ukrašena rajfovima.

Zabranjene frizure

Frizure koje ne zahtijevaju kemijski tretman ravnanja kose ili pak ravne ekstenzije, osim što su prirodne, oduzimaju manje vremena, ali i novca.

- Više nemam opcije. Ne mogu imati svoju prirodnu frizuru - kazala je narednica Jasmine Jacobs, pripadnica Nacionalne garde savezne republike Georgije koja je pokrenula online peticiju zahtijevajući poništavanje novih pravila.

- Morat ću konstantno nositi perike ili smisliti kako obuzdati svoju kosu, jer se ni jedna od mojih dosadašnjih frizura ne uklapa u pravila. Nije nimalo praktično. Zar bi vojnikinja na terenu trebala raditi frizuru? - pita se Jacobs koja tvrdi da su standarde napravili prema frizurama bjelkinja.

Mislim da njihova namjera nije bila zlobna no pokazuje na manjak edukacije i svijesti. Naša kosa ne raste prema dolje i vrlo je kovrčava, teško ju je zavezati u čvrstu punđu ili nositi puštenu a da izgleda uredno.

- Nijedan od novih standarda, uključujući tetovaže, frizure, nakit... nije donesen kako bi diskriminirao spol, rasu ili etničku pripadnost. Namjera je bila održati najvišu razinu profesionalizma - objavila je vojska u pisanoj izjavi.

- Ova nova pravila uvelike su diskriminirajuća. Crncima robovima bi se često govorilo da ih njihova kosa čini inferiornima i nazivali bi ju vunom ili krznom. Stoga su generacije crnaca imale osjećaj kako nešto nije u radu s njihovom kosom, te da bi bolje prošli da ju ravnaju. Nije tu bila riječ o ljepoti, već o čistom preživljavanju - kazala je demokratska zastupnica u Kongresu Barbara Lee za BBC.

To potvrđuje i narednica Jacobs koja nije dobila posao na recepciji u agenciji za nekretnine jer je odbila izravnati kosu.

Većina crnkinja u Americi još nosi izravnatu kosu, no trend prirodnih frizura polako mijenja stavove.

- Napokon prihvatiš da si lijep onakav kakav jesi, a onda čitava jedna organizacija suprotno i ponuka te da sumnjaš u samu sebe - kaže Jacobs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:38