POPULARNA ŠVERCERICA

KIM JONG-UN SE UVRIJEDIO Poslao agente u frizerski salon koji njegovu frizuru smatra groznom

 AFP

LONDON - Nakon što je iz Sjeverne Koreje stigla vijest da je svim muškim studentima u toj državi naređeno da se ošišaju tako da im frizura nalikuje onoj njihova vođe Kim Jong-una, jedan je frizer u Velikoj Britaniji u svemu vidio priliku za dobru zaradu.

U izlog svog salona u Londonu nalijepio je reklamni poster s likom nasmiješenog sjevernokorejskog vođe, ispod kojeg je stajao natpis: 'Imate lošu frizuru? 15 posto popusta na sve muške frizure cijelog travnja utorkom, srijedom i četvrtkom'.

No, vlasnik salona Mo Nabbach nije ni slutio da bi zbog svoje briljantne poslovne ideje mogao imati problema. Nije prošlo dugo od postavljanja postera, a pred salon su mu došla dvojica tipova u odijelima opasnog izgleda. Sa sobom su imali fotoaparat kojim su pomno iz svih kuteva bilježili poster s Kim Jong-unom.

Nešto kasnije ušli su u sam salon, a Mo je tada shvatio da je riječ o zaposlenicima sjevernokorejskog veleposlanstva, udaljenog tek desetak minuta hoda od njegove radnje. 'Tražili su me da uklonim poster jer predstavlja izraz nepoštovanja prema vrhovnom vođi njihove zemlje', priča Mo, koji im je odbrusio da je ovo Engleska, a ne Sjeverna Koreja te da izvole naći odvjetnika ako ga žele natjerati na uklanjanje sporne slike.

Ipak, Mo se nakon odlaska Kim Jong-unovih podanika malo uplašio pa je, u strahu da bi mu po noći netko mogao doći demolirati salon, za svaki slučaj uklonio reklamu. Sve je otišao prijaviti u lokalnu policijsku postaju gdje su mu rekli da su i sjevernokorejci bili tamo kako bi se požalili na njegov poster.

'Skinuli smo poster, ali onda su neke naše mušterije počele inzistirati da ga vratimo jer mi ovdje živimo u demokraciji', priča dalje vlasnik salona, čije riječi prenosi Daily Mail.

Njegov zaposlenik Karim Nabbach (26) kaže da pojma nisu imali koliko su blizu sjevernokorejske ambasade. 'Poster smo postavili kako bismo ponudili popust na sve muške frizure u mjesecu travnju. Priču da je muškarcima u Sjevernoj Koreji dozvoljena samo jedna frizura čuli smo na vijestima. (...) Uvijek slične ponude stavljamo u izlog. Samo smo htjeli izvući nešto duhovito iz loše situacije u Sjevernoj Koreji', pojašnjava Karim.

Na kraju zadovoljno kaže da je poster, ako ništa drugo, postao prava turistička atrakcija.

Iako su se jedni na druge žalili, prema dosad dostupnim informacijama, ni vlasnik salona ni sjevernokorejska ambasada nemaju namjeru tužiti jedni druge.

Inače, vijest o obvezi nošenja Kim Jong-unove frizure objavljena je prošlog mjeseca, ali nije ju bilo moguće potvrditi. Neimenovani su izvori južnokorejskim medijima kazali da je navodna odluka izazvala veliko nezadovoljstvo, s obzirom da su do njezina donošenja muškarci mogli birati između deset, a žene između 18 različitih frizura.

Jedan drugi izvor kazao je da je Kim Jong-unova frizura u Sjevernoj Koreji na prilično lošem glasu, s obzirom da su je često nosili kineski šverceri, koji su Pjongjangom ordinirali tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća. Frizuru su u narodu stoga prozvali 'švercerica'.

Državna televizija u Sjevernoj Koreji 2005. godine je emitirala seriju u pet nastavaka pod naslovom 'Šišajmo se u skladu sa socijalističkim načinom života'. Snimateljska je ekipa za potrebe serije skrivenom kamerom ganjala 'buntovnike' koji su kršili pravila o primjerenoj frizuri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:46