BITKA NA NERETVI

Dok je Yul Brynner rušio most, Olić je srušio 'staru damu'

Da nije samo Ćiro, koji je u ponedjeljak postao Ćira, veliki glumac u svijetu nogometa, pokazalo se u utorak navečer na dvjema televizijama. Dva velika izazova: Bulajićeva “Bitka na Neretvi” na HRT-u 2 i utakmica Lige prvaka Juventus - Bayern na Novoj TV.

Dok je Yul Brynner kao diverzant Vlado na Neretvi rušio most, naš Ivica Olić u Torinu je rušio Staru damu. Na filmu sam navijao za partizane protiv Nijemaca i Talijana, a u utakmici za Nijemce protiv Talijana. Film je počeo 40 minuta ranije, pratio sam ga paralelno i nevjerojatne su, kako bi se reklo, koincidencije.

Nijemci s Talijanima, četnicima i ustašama kreću u ofenzivu i u tim trenucima Juventus vodi u Torinu. Talijani na filmu odbijaju napad partizana na Prozor, slave pobjedu i opijaju se. Olić pada u šesnaestercu i Nijemci izjednačuju. Prebacujem na HRT 2. Na filmu njemački avioni nanose velike gubitke partizanima. Ćelavi Yul ruši most. Poluvrijeme je u Torinu.

Partizanima stiže poruka vrhovnog komandanta Tita “Prozor noćas mora pasti”. Partizani napadaju opuštene Talijane. Prozor je pao, ali sada ide ono: “Pa, ljudi moji je li to moguće?”

Nekoliko minuta nakon pada Prozora i Talijani u Torinu padaju jer je Olić odbijenu loptu pospremio iza Buffonovih leđa. Partizani se vraćaju preko srušenog mosta, Talijan prelazi u partizane, a tobdžija Slovenac plače jer mora baciti topove u Neretvu. Plače i publika u Torinu, Juve stišće, ali čak su i Bavarci postali tehničari.

Njemački general priznaje da ga je Tito prevario trikom, dok Van Gaal, trener Bayerna, likuje zbog nadmoći svojih igrača. Igrač utakmice Ivica Olić izlazi iz igre upravo kada na filmu četnici kreću u proboj. Minobacačem (kao devedesetih) ubijaju glavne likove, pa međusobno sebe. Kraj rijeke ode i Milena. Od tifusa.

Nijemci navaljuju na Talijane. Daju još dva gola, prebacujem na film. Boris Dvornik, bijesan zbog smrti svog druga Ljubiše, počini ratni zločin i ubije četnike koji su se predali. Bata to sve rješava i skida mu činove. U Torinu se također sprema smjena talijanskog trenera Cire Ferrare (kao i našeg, njihova i nečijeg Ćire u BiH). Kraj je utakmice, Nijemci slave u Torinu, a partizani pobjednički pjevaju na Neretvi. Nije dobro; Juventus može naletjeti na Dinamo, a zločin nad zarobljenicima nikada neće biti procesuiran.

I da zaključimo citatom iz Vrdoljakova filma “U gori raste zelen bor”. Nakon što domobrani nepotrebno pružaju otpor, partizani naljute njihova zapovjednika (prva filmska uloga Rade Šerbedžije). Prije strijeljanja pitaju ga što mu je sve to trebalo, a on odgovara: “Rat je rat, nije nogometna utakmica”. Pa vi vidite tko je tu u pravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:22