VELIKI INTERES

Partizani su bili jači i od Lige prvaka

Gledanost: ‘Neretva’ 16%, ‘tekma’ 10,7%

ZAGREB - Igrani film Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi” preksinoć je na Drugom programu HTV-a gledalo čak 16 posto gledatelja, dok je, primjerice, prijenos utakmice Lige prvaka između Juventusa i Bayerna na Novoj TV pratilo 10,6 posto publike.

Autori bez honorara

Jugoslavensko-njemačko-talijansko-američki film koji je uz brojne nagrade 1969. nominiran za Oscara među pet najboljih inozemnih filmova, bez obzira na to što traje skoro tri sata, bio je u utorak najgledaniji program nakon 20 sati. Redatelj filma Veljko Bulajić nije bio iznenađen gledanošću filma.

- Da, javili su mi s Televizije podatke o gledanosti. Ukupno po televizijama je 16 posto, a 33 posto na HRT-u. Što znači da je film gledao svaki treći Hrvat. Prvi put sam ga gledao u obiteljskom okružju i mogu reći da sam ja najveći kritičar - rekao je Bulajić. Na naše pitanje je li film cenzuriran i koja je kopija prikazana, Bulajić je odgovorio:

- Verzija prikazana u utorak tehnički je perfektna i apsolutno necenzurirana. Na tržištu, nažalost, ima puno verzija filma i nemoguće je kontrolirati što se s filmom događa. Još je žalosnije što ni autori ni glumci ne dobivaju honorare od prikazivanja filma. Bulajić se nada da će u saborsku proceduru uskoro doći i zakon koji će štititi autore u filmskoj industriji. Proceduru je pokrenuo redatelj Arsen Ostojić koji ima iskustva s američkim prilikama. Tamo redatelji uživaju kada im se reprizira film jer za njega dobivaju novac.

- Kada bih dobivao novac od autorskih prava, živio bih k’o Bog - rekao je Bulajić s kojim ćemo opširniji razgovor objaviti u subotnjem Magazinu.

Pun pogodak

Čini se da je HTV napravio pun pogodak s ciklusom antifašističkog filma utorkom.

Prvi film koji je emitiran u tom ciklusu - “Sutjeska” redatelja Stipe Delića odmah je pokazala koliko je velik interes gledateljstva za stare filmove s tematikom NOB-a, jer je taj film imao glednost od 17,4 posto. Inače, HTV-ov Dnevnik preksinoć je pratilo 21,3 posto gledatelja, tek nešto više od HTV-ove sapunice “Dolina sunca” koja je ostvarila čak 21 posto glednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:28