ZADNJI OBRAČUN PRED IZBORE

Josipović 'težak' 5 milijuna kuna, a Bandić oko 270.000 eura

Ivo Josipović je na pitanje o imovini konstatirao da je njegova moja imovina je jednaka prije mog političkog angažmana i sada. Vrijednost imovine je između 3 i 5 milijuna kuna.

Milan Bandić je vrijednost svoje imovine procijenio na cirka 270 tisuća eura.

'Moram reći da je besramno ovo što se danas dogodilo, USKOK i policija su demantirali navode glasnogovornika USKOK-a Vuka Đuričića. Ali cijeli dan se zavarava nacija. To je najdirektnije mješanje u kampanju', odgovor je Bandića na pitanje o navodne istrage USKOK-a.

Josipović nikada ne bi postupio kao Sanader, njegov odlazak je 'neodgovoran potez'. Javnost i njegova stranka su rekli što misle o tome'. Njegov odlazak i povratak nemaju nikakve veze s demokracijom", rekao je Bandić. 'Sanader je sklopio pakt sa Milanovićem i Josipovićem da idu na rušenje Jadranke Kosor i da SDP preuzme vlast na izvanrednim izborima'. Josipović je uzvratio: 'I nepismenom u politici je jasno da je Bandićev i Sanaderov plan bio rušenje Jadranke Kosor, mediji su već izvjestili o njihovim sastancima'

Na temu korupcije je Bandić opet ponovio optužbe na račun Josipovića u 'slučaju Zlatica'. Josipović to, naravno, opovrgava: 'Bandić govori neistinu, presuda nije pravomoćna, a radi se samo o jednom od stotinama poslova koji su zaključeni prije otvaranja stečaja. Tu presudu sam osobno dao svim novinarima'.

Bandić je, za razliku od Josipovića, protiv dekriminalizacije lakih droga. Josipović, naime, smatra da mlade ljude zbog balanlih prijestupa ne treba stigmatizirati, ali da dilere treba najstrože kazniti.

Tajne službe treba profesionalizirati do kraja, slažu se Josipović i Bandić, kao i u tome da pod njima tajne službe neće prisluškivati novinare.

Za Bandića je križ svetinja, dok je petokraka, kaže on: 'okaljana jer su pod petokrakom koncem Drugog svjetskog rata napravljeni zločini'. Bandić je rekao da je 'antifašizam civilizacijska stečevina, a boljševizam zlo i da je pod petokrakom sravnjen Vukovar i počinjeni zločini u Bleiburgu'. 'To je bila lažna petokraka', odgovorio je na to Josipović. 'Križ je simbol nade i vjere koji treba poštivati, a petokraka je za mene simbol antifašizma koji je u preambuli Ustava', smatra Josipović.

Na pitanje koliko Hrvatska ima MIG-ova raspoloživih za let, Bandić odgovara: 'Razgovarao sam neki dan sa zapovjednikom kopnene vojske i sugerirali su mi da o tome ne govori'. Josipović mu skeće pozornost da je to javno objavljen podatak. 'Svaka država, mudra, štiti svoje podatke', ne da se Bandić. 'Ova je to objavila u Narodnim novinama', poentira Josipović.

Bandić je najavio da će tražiti reviziju banaka i potom vidjeti može li se nešto vratiti u hrvatske ruke, dok Josipović najavljuje reviziju menadžerskih kredita. On se zalaže za ukidanje načela: tko je jamio jamio je.

Oba kandidata također smatraju da se mediji nalaze pod pritiskom interesnih skupina i kapitala, a što je Bandić, kako kaže' i sam osjetio na svojoj koži posljednjih dana'.

'Hrvatska vlast nije napravila sve što je trebala i mogla da dokaže nevinost hrvatskih generala. Potraga za topničkim dnevicima je još jedan dokaz da Haag selektivno pristupa. Ne traže topničke dnevnike za Vukovar', kaže Bandić. No Josipović misli da je 'Hrvatska bila bila nedosljedna u komunikaciji sa Sudom u Haagu i to je narušilo vjerodostojnost. Trebalo je odmahreći istinu, što ima, a što nema. I ako nema, zašto nema'.

Josipović smatra kako tužba 'Srbije za genocid nije utemeljena i kako je Srbija podnosi samo radi balansa'. Bandić je opet ponovio kako u hrvatskoj tužbi nema navedenih logora u Srbiji. Josipović je na to u studiju pokazao spornu tužbu, i kartu na kojoj su logori označeni, no Bandić je ustrajao u svojim optužbama. 'Tužba je napisana na sofisticiranom engleskom, drago mi e da ju je Bandić pročitao', pokušao je Josipović isprovocirati svog suparnika. No, Bandić mu je samo odgovorio: 'Samo ti furaj engleski!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:31