IZA KULISA

Kome bi odgovarao Picula predsjednik?

Tonino Picula

U politici je vrlo važno jasno definirati cilj i odabrati pravi trenutak za njegovu objavu. SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula procijenio je kako je sada pravi trenutak za objavu da na idućim predsjedničkim izborima želi biti SDP-ov izazivač aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Zašto je Picula baš sada objavio tu ambiciju?

Time je otklonio nade mnogih u SDP-u koji su vjerovali da je i dalje zainteresiran voditi stranku i vjerovali da, ako natjeraju aktualnog predsjednika stranke Davora Bernardića na povlačenje, na njegovo mjesto mogu instalirati Piculu. S druge strane, uključio se u neformalnu kampanju za predsjedničke izbore koju je pokrenula Grabar-Kitarović. Od sada će se u svim anketama i propitivanjima odnosa birača prema kandidatima testirati i Piculin rejting. A kada se nešto bude pitalo potencijalne kandidate za šefa države, okrenut će se i Piculin broj.

Što ako i Zoran Milanović bude želio biti SDP-ov kandidat za predsjednika?

S velikom sigurnošću se može prognozirati da će SDP izabrati Piculu, i to neovisno hoće li se održati predizbori ili će kandidata stranke birati Glavni odbor. Ako se želi boriti za Pantovčak, Milanović bi od sada trebao o sebi razmišljati kao neovisnom kanditatu i slagati si financijsku i logističku konstrukciju za kampanju.

Tko bi sve, uz samog Piculu, profitirao kada bi na izborima pobijedio Kolindu Grabar-Kitarović i postao predsjednik države?

U prvom redu SDP koji bi, nakon gubitničkog niza, napokon mogao zabilježiti jednu izbornu pobjedu. Potom struja u SDP-u koja je bila protiv Zorana Milanovića i na unutarstranačkim izborima prvo podržavala Zlatka Komadinu, a potom Davora Bernardića. No, jednako bi tako profitirali i Andrej Plenković i njegova Vlada. S obzirom na politički stil, za vjerovati je da bi se Plenković prije i bolje sporazumio s Piculom nego što se može s Grabar-Kitarović. U kombinaciji njih dvojice Hrvatska bi dobila i jasnu vanjsku politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 18:26