REAKCIJE U SDP-u

OPORBA TRAŽI KANDIDATA ZA PANTOVČAK Mimica nije neprihvatljiv, no prerano je o tome govoriti. Ipak, iskusni stranački kadrovi spominju još jedno ime

 
 Boris Kovacev / CROPIX

- Neven Mimica nije neprihvatljiv kandidat za predsjedničke izbore, ali u stranci se o tome do sada nikada nije službeno razgovaralo. Još je prerano za to. Do izbora su dvije i pol godine. Prerano isticanje kandidata može im samo naštetiti - rekao nam je jučer izvor iz SDP-a osvrćući se na izjave člana Predsjedništva SDP-a i potpredsjednika Sabora Siniše Hajdaša Dončića. Naime, u intervjuu za Jutarnji list, Hajdaš Dončić je izjavio kako bi upravo aktualni povjerenik EK Neven Mimica bio najbolji kandidat za šefa države.

Da ozbiljnih razgovora o Mimici i predsjedničkim izborima u SDP-u još nije bilo, potvrdilo nam je više članova stranke, ali se zato neslužbeno moglo čuti ime još jednog potencijalnog kandidata - europarlamentarca Tonina Picule. U SDP-u, doznajemo, postoji grupacija, uglavnom iskusniji stranački kadrovi, koja zagovara upravo njega kao kandidata za predsjednika države.

Prava pozicija

- Spominje se i Picula, ali sve vam je to u kuloarima. A što se tiče Mimice, nisam čuo da postoji neki dogovor oko toga. Mislim da je to ideja Hajdaša Dončića. Taj njegov intervju sam doživio kao pomalo pokajnički. Malo podržava Bernardića, malo ne, a, zapravo bi najradije on bio šef SDP-a, ali se to ne usuđuje reći - komentirao je jedan istaknuti član stranke. Kaže kako se s pričama oko kandidata za predsjedničke izbore intenzivno krenulo nakon nagađanja hoće li u utrku i bivši šef SDP-a Zoran Milanović. A SDP-ovci su oko njegove kandidature podijeljeni. Dio SDP-ovaca uvjeren je kako bi upravo Milanović bio najbolji kandidat za Pantovčak, a hoće li se doista kandidirati ističu kako to ovisi samo o njemu.

- Mislim da bi to bilo dobro i spas za SDP jer bi vjerojatno ujedinilo stranku i prestali bi ovi sukobi. A za one koji nisu njegovi simpatizeri u SDP-u, ne bi bilo opasnosti jer bi, u slučaju pobjede, ionako morao izaći iz stranke - smatra jedan od naših sugovornika. Kaže kako je pozicija na Pantovčaku prava pozicija za Milanovića, te da je za njega bolja nego ona premijerska.

- Bio bi zadovoljen njegov ego, jer bi uvijek bio prvi u protokolu, a mogao bi uvijek reći što želi. Osim toga, nikad se ne bi bojao nešto reći i ne bi nikome podilazio - kaže ovaj SDP-ovac koji ne sumnja da bi Milanović dobio potporu SDP-a ako se odluči kandidirati.

No, veliki dio članova stranke Milanovića teško može zamisliti u toj ulozi.

- Koliko ja poznajem Zorana, on nije za to mjesto. Što bi on uopće radio na Pantovčaku? Glumio amebu? Teško mi je njega, onako temperamentnog, zamisliti gore. Vjerojatno bi često dao neke izjave kojima bi izlazio iz svojih ustavnih ovlasti, pa bi se našao u problemu. - smatra jedan drugi istaknuti član SDP-a. Kaže kako ne vjeruje da te priče uopće idu od Milanovića.

- To više potenciraju neki ljudi koji su mu bliski, ali prije svega da bi oživjeli svoje pozicije, a time Milanoviću nanose više štete nego koristi- komentirao je naš sugovornik.

Dvojica “bivših”

Kao protukandidati Kolindi Grabar-Kitarović, koja će bez sumnje u utrku za drugi mandat, u medijima su se proteklih dana spominjala imena još dvojice “bivših” - bivšeg šefa HDZ-a i bivšeg potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, te bivšeg šefa države Ive Josipovića. No, obojica, čini se, imaju problem s potporom za kandidaturu. Karamarko se za sada oko toga i ne izjašnjava, a oni koji bolje poznaju Josipovića kažu kako će se on vjerojatno kandidirati.

- Vidi se to iz njegovih zadnjih izjava, a i po savjetima Milanoviću da bi mu bilo bolje u EP-u. No, Josipović teško može uspjeti, već iza sebe ima poraz, a nije ostavio poseban dojam kao predsjednik - kaže naš izvor.

A aktualna predsjednica ipak može računati na potporu HDZ-a. Iako se šire priče da ona i Plenković nisu u dobrim odnosima, te da bi joj mogla izostati potpora za drugi mandat, upućeni kažu da će HDZ ostati uz Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:43