RECEPT DANA

Kuglof s ananasom

Recept: NIKOLINA LONČAR, chef restorana Zlatan, Koprivnica, državna prvakinja 2009.

SASTOJCI za kalup promjera 26 cm:

* 30 dag glatkog brašna

* 1,5 dl mlijeka

* pola kockice svježeg kvasca

* 10 dag maslaca

* 10 dag šećera

* malo soli

* 1 vrećica vanilin šećera

* 1 jaje + 3 žumanca

* naribana limunova korica

* 15 dag kandiranog ananasa

* 5 dag grubo narezane ušećerene limunove korice

* 1 svježi ananas

1. Kvasac razmrvite u mlakom mlijeku uz dodatak šećera. Pjenasto izlupajte jaja, maslac, vanilin šećer i naribanu koricu limuna.

2. Brašno prosijte, u sredini udubite jamicu, dodajte uzdigli kvasac i smjesu s jajima. Umijesite tijesto da bude podatno i mekano i pustite ga da odstoji na toplom 20 minuta. Još jednom izradite tijesto i dodajte mu kandirani ananas i limunovu koricu.

3. Ananas ogulite i izvadite mu sredinu koja je tvrda. Kalup namažite maslacem i pospite brašnom, napunite ga tijestom i obložite ploškama ananasa.

4. Ostavite da nabujak još jednom nabuja i pecite 50 - 60 minuta u pećnici koju ste zagrijali na 180 stupnjeva. Po potrebi ga prekrijte alu folijom da se površina previše ne zapeče.

5. Još vrući pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na kuhinjskoj krpi ili rešetki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:15