SRCE HRVATSKE

Najljepši gradovi Sjeverne Hrvatske - Bjelovar, Daruvar, Čazma

Bjelovar je jedno od mlađih naselja u Hrvatskoj, poznat je po siru i proizvodnji drugih mliječnih proizvoda

Najbliži aerodrom - 78 km, Zagreb • Autobusni kolodvor: 060 304 080 • Željeznički kolodvor: 043 241 263 • INFO: www.tzbbz.hr • TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, Trg E. Kvaternika 4, 043 243 944

Bjelovar je jedan od mlađih gradova u Hrvatskoj, nastao 1756. godine, odlukom carice Marije Terezije. Planski je građen i ima pravilnu kvadratnu strukturu ulica u središtu grada. U gradu postoji višestoljetna tradicija proizvodnje mlijeka i sireva pa se Bjelovar ponekad naziva i “gradom sira”. Grad Bjelovar je smješten na visoravni u južnom dijelu Bilogore. Položen je između rječica Bjeloacke i Plavnice. Najstarija nalazišta iz mlađeg kamenog doba pronalazimo u prigradskom naselju Bjelovara, Ždralovima, gdje su se tijekom gradnje podruma za kuću Josipa Horvatića pronašle zemunice. Iskopine su prepoznate kao dio Starčevačke kulture (oko 5000. - 4300. p.n.e.). Nalazište je identificirano kao najzapadnije za taj tip neolitičke kulture, naziva se Ždralovi facies odnosno Starčevo - Final. Oko Bjelovara pronađena su nalazišta Korenovske kulture, Sopotske kulture, Lasinjske kulture i Vučedolske kulture. No i druga povijesna razdoblja ostavila su trag u ovom kraju.

ŠTO POSJETITI

Bjelovar - gradski muzej

043 244 207

Sadrži stalnu etnografsku postavu. Čuva pečatnjak koji je potekao iz prvih dana Vojne općine Bjelovar (1760.).

Berek - Grad Garić

Grad Garić je prema podacima dao sagraditi ban Stjepan Šubić godine 1256. Godine 1295. na Garić goru dolaze Pavlini - pustinjački red, koji su tu osnovali samostan i podigli Crkvu sv. Marije. Godine 1544. Turci su osvojili i razorili Garić i samostan s crkvom. Od tada do danas Garić grad je ruševina, svjedok povijesti ovog kraja.

DARUVAR

Smješten je u brežuljkastom predjelu podno planine Papuk, u Poilovskoj zaravni, na plodnim nanosima iz pleistocena. Urbana povijest Daruvara je duga i uskoro će biti dvije tisuće godina od osnutka prvog lokaliteta poznatog kao organizirana urbana cjelina. Najstarije poznato naselje, smješteno pored ljekovitih geotermalnih izvora na prostoru Daruvarske kotline datira u 4. stoljeću pr. Krista. Arheologija nam na ovom području nalazima (kamene sjekire) kazuje da je kraj bio nastanjen i ranije, u kameno doba. Grci i Rimljani su panonsko-keltska plemena nastanjena u kotlini nazivali Jazi, (Iassioi ili Iassi), što znači “Topličani” ili “Iscjelitelji”, pošto su njihova iskustva s toplim vrelima bila brzo primijećena i zapisana u važne povijesne knjige. Nakon pomicanja uzrokovanih velikom seobama naroda (4. - 7. stoljeća) od 11. je stoljeća ovo područje pripadalo srednjovjekovnoj Zagrebačkoj biskupiji i Križevačkoj županiji. U Daruvarskoj kotlini, na brežuljku Stari Slavik iznad geotermalnih izvora plemići Nelipići od Dobre Kuće podižu svoju utvrdu Kamengrad (Kuwar). Položaj, promet, plodno tlo, ugodna klima kao i već tisućljeće ranije tada poznati ljekoviti izvori omogućili su na prostoru kotline razvoj četiri srednjovjekovna trgovišta - Toplice, Četvrtkovac, Dimičkovine i Podborje s franjevačkim samostanom Svetog Kralja Ladislava. Tradicionalno liječenje toplom vodom nastavljeno je i u srednjem vijeku. Daruvarsko područje je izuzetno bogato srednjovjekovnim spomenicima kulture. Dobra Kuća, Stupčanica, Kristalovac, Vojk-Kerestur, Sv. Duh, Pavlovina, Petrovina, Bagenovac, Sirač i Željnak samo su neki od dvoraca hrvatskog plemstva. O bogatom crkveno-kulturnom životu pored franjevačkog samostana u Podborju svjedoče samostani kao što su benediktinski Sv. Margarete, pavlinski Sv. Ane i augustinski Sv. Tri Kralja. Kada su Nijemci u 18. i Česi u 19. st. doselili u ove krajeve, počeo je gospodarski procvat.

ŠTO POSJETITI

Daruvar - gradski muzej

043 335 750 • privremeno je zatvoren za posjete

Sadrži prikaz povijesno-kulturne Baštine grada Daruvara od vremena 2. i 1. stoljeća prije Krista do danas, muzej je trenutno u preuređenju i nije otvoren za javnost.

Crkva Presvetog Trojstva

Građevina koju su sagradili grofovi Janković 1764. godine u grčko-talijanskom stilu.

Dvorac Grofa Jankovića

Ovaj prelijepi barokni dvorac sagrađen je 1771. na uzvišenju iznad Grada u parku koji sadrži više od 60 raznih vrsta drveća i ukrasnog grmlja donesenog iz Zapadne Kine. U dvorcu je danas i bogati vinski podrum.

Dvorac Dioš

Nalazi se u istoimenome mjestu udaljenom šest km od Daruvara, a sagradio ga je grof Tuekoery. U narodu je poznat i pod nazivom Marijin dvor. Projekt dvorca osmislili su mađarski arhitekti za udovicu vlasnika posjeda s namjenom povremenog boravka za vrijeme lova tijekom ljeta i zime. Ipak, po želji vlasnika, izgledom nije trebao odavati dojam ljetnikovca ili lovačkog doma, već gospodske kuće.

ČAZMA

Čazma se smjestila na obroncima Moslavačke gore koji prema rijeci Česmi prelaze u plodne ravnice, u pitomom, ali kraju koji zbog svojih raznorodnih geografskih karakteristika, može zadovoljiti svačiji ukus. Bogata je prirodnim sirovinama, poput kvarcnoga pijeska i vode, u čijoj preradi vidi svoje buduće gospodarske potencijale. Oslanja se i na čistu prirodu te time ekološku poljoprivredu i seoski turizam. Čazma je danas poznata i po netaknutoj prirodi - raju za rekreativce, lovce i ribolovce ili jednostavno ljubitelje prirodnih ljepota. Bogata je kulturnim naslijeđem i ljudima koji njeguju stare običaje, pa je tako i na daleko poznata po jednoj od najljepših crkvenih građevina u Hrvatskoj - crkvi Sv. Marije Magdalene, jednoj od rijetkih župnih crkvi u nas s dva crkvena tornja.

ŠTO POSJETITI

Župna crkva Sv. Marije Magdalene

Crkva je sagrađena u romaničkom stilu i dovršena 1232. godine, a danas je spomenik prve vrijednosne kategorije. Orgulje crkve Sv. Marije Magdalene iz 1767. prema navodima i istraživanjima jedan su od likovno najljepših sačuvanih primjeraka i zauzimaju posebno mjesto u povijesti kulture Hrvatske.

Bjelovarsko - bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija smještena je na sjeverozapadu Hrvatske. U gospodarskom je smislu jedna od najjačih poljoprivrednih županija u zemlji. Na sjeveru graniči s Koprivničko-križevačkom, na sjeveroistoku s Virovitičko-podravskom, na jugu sa Sisačko-moslavačkom, a na zapadu sa Zagrebačkom županijom. Obuhvaća prostor četiri karakteristične zemljopisne cjeline: Bilogoru, rubne masive Papuka i Ravne gore, Moslavačku goru te dolinu rijeke Česme i Ilove. Podijeljena je na pet gradova i 18 općina. Područje županije obiluje značajnim izvorima nafte, plina, kvarcnog pijeska, gline, termalnih voda i drugim prirodnim bogatstvima. Kvalitetno i prostrano poljoprivredno zemljište, razvijena stočarska proizvodnja kao i bogat i raznovrstan šumski fond temelji su razvoja gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 04:27