TURISTIČKA PATROLA

Varaždin - Turist dobrodošao gost

Ured za kontrolu kvalitete za Jutarnji list recenzira turističko odredište i ocjenjuje sve elemente ponude www.ukk.hr

Uređenost, izgled i čistoća mjesta

Ne nazivaju Varaždin uzalud gradom cvijeća. Uloženi trud u uređenje zelenih površina, gradskih parkova i ulica primjetan je već na samom ulazu u grad. Stara barokna jezgra pretvorena je u podjednako čistu i urednu pješačku zonu, a tek se oko tvrđave Staroga grada može naići na tragove mladenačkog provoda od večeri prije.

Informiranje turista

Uz odličnu turističku signalizaciju u Varaždinu, čije središte nije veliko, uistinu nije problem pronaći željenu adresu. Informativne ploče s prijevodom sadržaja na dva strana jezika postavljene su duž cijelog grada, a i sami Varaždinci, izuzetno ponosni na svoj grad, rado će pomoći svakom turistu. Jedina zamjeraka je nešto teži pronalazak parkirališnog mjesta na kojem nije ograničeno vrijeme parkiranja.

Smještaj

Pronaći smještaj u Varaždinu nije nikakav problem, osim za vrijeme Špancirfesta. Iako je ponuda hotela, pansiona i privatnih iznajmljivača uniformirana, cjenovno je povoljna. Gradu jedino nedostaje smještajni objekt koji bi odražavao ljepotu i osobitost Varaždina kroz provlačenje nekog od glavnih gradskih motiva: baroka, kulture, cvijeća ili glazbe.

Ugostiteljska ponuda

Varaždin je jedan od gradova u kojima ćete lako pronaći restoran s domaćom kuhinjom, a da pritom cijene nisu pretjerane. Unatoč tome, ponegdje se pod “domaćom kuhinjom” nudi hrana koja nema ni jedan takav sastojak. U varaždinskim restoranima teško ćete se moći požaliti na profesionalnost osoblja budući da će vam većina djelatnika rado pomoći preporukom i pričom o jelu. O povoljnosti cijena najbolje svjedoči podatak da je u samom središtu grada moguće pojesti “jednostavnije” jelo već za 25 kuna ili gablec za 20-ak kuna. Ni skuplji restorani nisu prevelik šok za novčanik s obzirom na to da, primjerice, teleći odrezak pripremljen na razne načine košta 80-ak kuna. Cijene pića su, logično, niže od jadranskih pa u srcu grada kava s mlijekom košta 8 kuna, a sok ili domaće pivo od pola litre 12 kuna. Za razliku od jadranskih, varaždinski su ugostitelji puno ljubazniji, što ostavlja dojam da se gost ovdje uvijek piše s velikim G.

Ljetno osvježenje

Kada sunce jako zagrije, osvježenje se može pronaći na gradskim bazenima ili u obližnjim Varaždinskim toplicama. Uz standardnu uslugu, kupališta nude i povoljne obroke. Dobar izbor je i kupalište Aquacity s lijepo uređenom plažom i nizom sadržaja - od kabina za presvlačenje i tuševa do izbora sportskih aktivnosti.

Rekreacija i sport, ponuda izleta

Uistinu bi bio grijeh biti u Varaždinu i ne istražiti ga, barem djelomično, i biciklom, najpopularnijim prijevoznim sredstvom Varaždinaca. Može ga se, među ostalim, unajmiti i u gradskoj Turističkoj zajednici. Za ljubitelje kulture pravo otkriće može biti okolica Varaždina, bilo da je samostalno istražuju, bilo uz pomoć domaćih agencija. One željne aktivnijeg odmora razveselit će mogućnost spuštanja čamcima niz Dravu, paintball, planinarenje ili ribolov. Sve je to moguće, samo je potrebno temeljito se raspitati.

Kupnja, ponuda suvenira

Varaždinci su, srećom, uspjeli predstaviti dio svoje tradicije, kulture i povijesti kroz ponudu suvenira. Tako su svojim gostima omogućili izbor od predmeta s motivima poznatih špancir-dama, purgara ili anđela do onih s trgom starih obrta koji nastavljaju tradiciju varaždinskih obrtnika i umjetnika. Uistinu, priznat ćete, pravo osvježenje u odnosu na kineske svaštarije na pojedinim odredištima. No, da ne bi bilo zabune, i njih se ovdje može pronaći. Zateknete li se u ljetno vrijeme na ulicama, naići ćete i na zatvorene trgovine s porukama o korištenju godišnjeg odmora.

Kulturni sadržaji, događanja i manifestacije

Grad koji se ponosi kulturom trebao bi, prije svega, ljetno vrijeme muzeja prilagoditi turistima. Naime, u kasnim poslijepodnevnim satima otvorene su samo pojedine galerije. Osim toga, ljetna događanja na rasporedu su uglavnom vikendima pa bi i tijekom tjedna dobrodošlo poneko večernje događanje. Pomalo uspavana ljetna atmosfera počinje se buditi tek u drugom dijelu kolovoza, kada ulicama zagospodari Špancirfest.

Zabavni i noćni život

Kada je riječ o zabavi, Varaždin do početka Špancirfesta, koji se tradicionalno događa krajem ljeta, dijeli sudbinu većine kontinentalnih gradova. Ipak, oni koji ljetne večeri odluče provesti u gradu, provode ih ugodno i u miru.

Odnos cijene i kvalitete

Kulturni sadržaji, gastronomska ponuda, pristupačne cijene i zanimljiva okolica mogu biti zadovoljavajuća kombinacija za ljubitelje kulture i mirnijeg odmora. Pogotovo ako se u boravak uklopi i Špancirfest. Također, Varaždin može biti dobra polazna točka za istraživanje okolice od Zagreba, preko Zagorja, do Međimurja.

Količina osmijeha

Epitet grada kulture Varaždin ne duguje samo bogatoj kulturnoj baštini i događanjima, već i svojim srdačnim stanovnicima, odličnim domaćinima. S druge strane, ne bi bilo suvišno da svojim gostima upute i koji osmijeh više jer se na licima, doduše rijetkih Varaždinaca, može iščitati da bi tijekom ljeta radije bili na nekoj od naših plaža.

Grad španciranja

Grad baroka, glazbe, bogate kulture, grad cvijeća i bicikala...,ali i grad brojnih događanja od kojih je daleko najpoznatiji

Špancirfest. Da, sve je to Varaždin, poznata turistička meka sjevernog dijela Hrvatske u koju se za vrijeme kulturno-turističkih manifestacija

slijevaju rijeke turista iz zemlje i svijeta, ali je i rado posjećeno vikend-odredište. Bilo zbog španciranja njegovim baroknim kamenim uličicama i prelijepo uređenim cvjetnim perivojima, bilo zbog uživanja u tradicionalnim gastroposlasticama varaždinskog kraja i okolice...

ISTIČEMO

PLUS: urednost i čistoća grada, ljubaznost domaćina, cjenovna pristupačnost, originalni suveniri

MINUS: ljetno radno vrijeme muzeja, premalo ljetnih događanja, jednolična ponuda smještaja

UKUPAN ZBROJ: 87,7 od 110

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:19