SRCE HRVATSKE

Najljepši gradovi Sjeverne Hrvatske - Koprivnica, Križevci, Đurđevac

Zrinski trg u Koprivnici, administrativnom središtu županije te središnjem mjestu u Podravini

Najbliži aerodrom - 114 km, Zagreb • Autobusni kolodvor: 060 305 040 • Željeznički kolodvor: 060 333 444 • INFO: www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr • Nemčićeva 5, 048 624 408

Grad Koprivnica, središnje mjesto u Podravini, slobodnim i kraljevskim gradom proglašen je 1356. Tek od pojave turske opasnosti u 16. st. oko naselja se gradi jaka zemljana tvrđava s četiri bastiona i četiri revelina, ali je zbog pretežito drvene gradnje iz tih vremena tvrđa postupno rušena, pa su danas vidljivi samo njezin jugoistočni bastion i vodeni opkopi oko njega. Od starijih spomenika kulture najzanimljiviji su barokni objekti kao što je kompleks crkve Sv. Antuna Padovanskog s franjevačkim samostanom i prigrađenom kapelom Salvatora te zgrada Oružane iz 1714. Šireći se izvan gradskih zidina, današnje središte Koprivnice, s trgom koji se oslanja na veliki park s glazbenim paviljonom s kraja prošlog stoljeća, konačnu formu dobiva početkom 20. st. Danas je grad administrativno i županijsko središte, gospodarska žila kucavica Podravine i Prigorja te važno kulturno odredište. Najbolje vrijeme za posjet Koprivnici je početak srpnja za vrijeme priredbe “Podravski motivi”.

ŠTO POSJETITI

Muzej grada Koprivnice

Dr. Leandera Brozovića 1 • 048 622 564 • radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 8-14 i subota: 10-13 sati

Vrijedna muzejska zbirka koju treba vidjeti čuva se u stalnom postavu - Koprivnica javno i privatno, Zbirka sakralne umjetnosti, Koprivnica u Domovinskom ratu te Zbirka Ante Neimarevića.

Muzej prehrane Podravka

Starogradska bb • 048 621 112 • radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 8-16 h

Specijalizirani tehnički muzej koji kroz povijest prati razvoj koprivničke tvornice.

KRIŽEVCI

Najstariji je grad ove županije, čiji pisani spomen pod nazivom Cris nalazimo u dokumentima već 1193., a status slobodnog i kraljevskog grada dobio je 1252. od bana Stjepana potvrdom kralja Bele IV. godinu dana kasnije. U početku podijeljeni na Gornji i Donji, ova se dva grada po odluci carice Marije Terezije ujedinjuju 1752. u jedinstveni grad koji od tada nosi svoje ime u množini, dakle - Križevci. Značaj grada u srednjem vijeku potvrđuje poznati “krvavi sabor križevački” iz 1397. na kojemu je tragično skončao ban Lacković. Križevci su grad koji odiše prošlošću, grad koji zajedno s okolicom baštini najveći broj vrijednih, ali i najstarijih spomenika u županiji.

ŠTO POSJETITI

Crkva Sv. Križa

U najstarijoj gotičkoj crkvi nalazi se jedan od najljepših mramornih oltara barokne umjetnosti ovih prostora.

Crkva Sv. Ane

Sagrađena je 1689. kao pavlinska. Originalni pavlinski oltari nisu sačuvani pa sredinu svetišta rese samo barokna slika s prikazom sv. Ane i drveno raspelo iz 18. st.

Grkokatolička katedrala

Likovni je biser neogotičke restauracije (Herman Bolle) u kojoj su ikonostas i slike na zidovima radovi Tišova, Medovića i Čikoša.

Đurđevac

Smješten je na istoku županije. Njegov položaj i život stanovnika bitno je vezan uz tri odrednice: rijeku Dravu, plodna polja i Bilogoru. Naselje se prvi put spominje 1267. u jednoj ispravi kralja Bele IV. Već 1334. nalazimo Đurđevac u popisu župa Zagrebačke nadbiskupije. Zahvaljujući povoljnom položaju i bogatstvu prirode većina se stanovništva od davnina bavila poljoprivredom. U tu su svrhu prije stotinjak godina počeli radovi na smirivanju Đurđevačkih pijesaka, neobičnog pustinjskog relikta. Današnji je Đurđevac zanimljiv spoj ruralne i urbane kulture. Gradom dominira nizinska utvrda, nekadašnji Wasserburg, poznat kao Stari grad. Obnovljen je po izvornim nacrtima iz 15. st., kada je odigrao i važnu obrambenu ulogu u borbi protiv Turaka. U obnovljenim salonima nalazi se Galerija umjetnina, u potkrovlju zbirka Ivana Lackovića Croate koja uključuje svjetske majstore grafike, a u prizemlju pivnica i restoran. Krajem lipnja tisuće gostiju dolazi u Đurđevac na glavnu gradsku manifestaciju - Legendu o picokima.

ŠTO POSJETITI

Galerija Stari grad

048 812 230 • Starogradska 21 • Radno vrijeme: pon - pet: 9-14 , subotom 10-13 h

Galerija se nalazi u utvrdi, spomeniku kulture I. kategorije. Središnji je galerijski prostor sjeverozapadne Hrvatske. U tri velika salona redovno se izmjenjuju izložbe renomiranih slikara, a u četvrtom je zavičajna zbirka uradaka podravskih slikara. Donacija Ivana Lackovića Croate, s više od 2000 eksponata, slika, kipova, plakata iz čitavoga svijeta i tradicijskog ruha Hrvatske čuva se i izlaže u potkrovlju.

Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevačka županija je smještena u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske i podijeljena na tri grada i 21 općinu. Sjeveroistočni dio županije čini dolina rijeke Drave na kojem prevladava poljoprivredna djelatnost sa značajnim nalazištima nafte i zemnog plina. Planina Kalnik zauzima velik dio županije, a dio zapadni dijelovi Bilogore. Veća naselja su Koprivnica, Đurđevac i Križevci. Križevački župan se spominje 1193., što ukazuje da je već tada postojala Križevačka županija. Manje županije su oko 1350. udružene s Križevačkom u jedinstvenu županiju koja je u vrijeme osmanskih prodora sjedinjena sa Zagrebačkom. Moderna Križevačka županija utemeljena je 1759. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:07