PIŠE IVANKA TOMA

Napadač na vilu u kojoj je odsjeo Ivan Rakitić morao je biti uhićen isti dan

 Luka Gerlanc / EPH

Kao grom je odjeknula vijest o huliganskom napadu na našeg nogometaša Ivana Rakitića dok se s obitelji odmarao na otoku Ugljanu. Uslijedile su fotografije kako sa suprugom i djecom napušta Vilu Mariju u kojoj je ljetovao i gliserom odlazi glavom bez obzira. Tek nakon što su vijesti o huliganima i nasilju nad obitelji igrača Barcelone obišle svijet i doprle do ušiju i očiju svih zaljubljenika u nogomet, počele su kapati informacije po kojima incident ipak nema takve razmjere kako se to činilo u početku.

Je li policija mogla spriječiti incident?

Da se radilo o huliganskom prepadu, onda je mogla i morala. To prije što su nogometni huligani već dulje sigurnosni problem. Njihovo je nasilje u dva navrata ozbiljno eskaliralo (svastika na poljudskom stadionu i nedavni neredi na Europskom nogometnom prvenstvu) i policija ih je sa sigurnosnim službama dužna imati pod nadzorom i spriječiti u njihovim pohodima. Ako kamenovanje vile u kojoj se odmarala Rakitićeva obitelj nije motivirano događajima i odnosima u nogometu, policija je to teško mogla prevenirati.

Je li policija učinila sve što je mogla i trebala?

Nije. Ozbiljno je zakazala. Napad na Vilu Mariju u kojoj je ljetovao nogometaš s obitelji dogodio se u petak oko 13 sati. Incident se zbio usred dana, u malom mjestu, na objektu koji je pokriven sigurnosnim kamerama. Prvo što je policija propustila učiniti jest pravodobno i precizno izvještavanje o događaju. Da policija vodi računa o dvije činjenice - da je žrtva svjetski poznata osoba koja budi veliki interes medija i da Hrvatska živi od turizma pa svaka negativna reklama čini veliku štetu - onda bi prva informacija o događaju došla od njih, bila bi precizna i ne bi ostavila prostora preuveličavanjima. Uostalom, incident se odigrao u takvim okolnostima da je policija počinitelja trebala uhititi već za nekoliko sati.

Ima li odgovornosti ministra Vlahe Orepića?

Ima. Njegov je krimen što informacije nedostaju i što su nepotpune. Uostalom, i sam se usudio relativizirati slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:53