PONIŽEN I UVRIJEĐEN

NARODU PODIJELIO TONU I POL TIKVICA Razljutio ga vlasnik trgovačkog lanca, pa se odlučio na plemenitu gestu: 'E, za te novce bolje ću je dati džabe!'

Tikvice
 Bozidar Vukicevic / HANZA MEDIA

Prije nekoliko godina u Hrvatskoj su se dijelile besplatne mandarine zbog viška nastalog uslijed ruskog embarga, a u Srbiji je jedan seljak podijelio tonu i pol tikvica. Iz potpuno drugačijeg razloga.

Vladimir Jakovljević iz sela Sovljak pokraj Uba u središnjoj Srbiji odlučio je podijeliti tonu i pol tikvica jer se osjeća poniženim i uvrijeđenim zbog otkupne cijene.

Silno se naljutio nakon što je prethodnoga dana jedna tvrtka, inače vlasnik nekoliko maloprodajnih lanaca u Srbiji, najprije od njega naručila 1,5 tonu tikvica da bi zatim otkazali narudžbu.

- Bila je dogovorena cijena od 10 dinara (60 lipa) po kilogramu, u gajbama, ali su tijekom popodneva javili da im ipak ne treba. U međuvremenu je stigla ponuda da prepakiram u druge gajbe i dam po 7 dinara (42 lipe), ali nisam htio. Želio sam podijeliti narodu, rekao je Jakovljević.

Ističe kako je puno uložio u proizvodnju, posadio je tikvice u plastenike na površini od pola hektara, a da bi se nabrala tona potrebno je četvero ljudi.

- Po čovjeku se plaća 2000 dinara (120 kuna), znači ukupno 8000 za branje. Znači da bi za ponuđenu cijenu od sedam dinara (42 lipe), za tonu i pol tikvica imao zaradu od 120 kuna. E, za te novce bolje cu je dati za džabe! Neka bar netko ima koristi, kad ja nemam, rekao je Jakovljević.

Smatra da razlog neuobičajene niske cijene povrća nije prezasićeno tržište, nego opća kriza.

- Sve je stalo. Nije samo tikvica jeftina, nego i ostalo povrće. Ne znam ni gdje ću naći računicu. Znalo je biti da nešto ne ide, ali da ne ide ništa, to još nije bilo, rekao je Jakovljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:49