'Osobna iskaznica' Jelene Vukmirice u KNAP-u

ZAGREB - Koja je granica između osobnog i javnog? Koliko su ta dva područja osobnosti u suglasnosti, a koliko se i zašto razilaze? Pitanja su kojima se bavi Jelena Vukmirice u svom prvom autorskom projektu, predstavi koju će u suradnji ActLaba i Kazališta na Pešćenici ( KNAP), premijerno izvesti 23. travnja.



Osobna iskaznica identifikacijski je dokument koji, pod prijetnjom prekršajne kazne, u Hrvatskoj mora uvijek uza se imati svaka osoba starija od 16 godina. No, što ako ista osim datuma rođenja, spola i adrese sadrži i podatke o vašem konformizmu, uspjehu, ljudskosti i samoostvarenju?



Naime, iako je široj javnosti najpoznatija po ulozi u jednom domaćem TV-serijalu, Jelena Vukmirica iza sebe ima uspješnu plesačku karijeru u Zagrebačkom plesnom ansamblu i trupi BADco, nakon koje je diplomirala studij novinarstva, da bi potom magistrirala glumu – u Londonu.



Stoga i nije čudno da u  "Osobnoj iskaznici" kreće u potragu za vlastitim identitetom i samoostvarenjem, propituje različite životne mogućnosti, baveći se ljudskim, ali još i više ženskim; istražuje moguća ženska lica, različite osobnosti i mogućnosti egzistencije, različite životne stavove i načine samoostvarenja. Predstava istražuje temu konformizma, što to znači biti 'svoj' i kako se u kontekstu društvenog opstanka izboriti za svoju 'vlastitost', koje posljedice to nosi te u kojim se sve situacijama i u kojoj mjeri, svjesno ili nesvjesno, konformiramo.



Dramaturgiju predstave potpisuje višestruko nagrađivana domaća autorica Lana Šarić, scenografiju i oblikovanje svjetla Igor Pauška, kostimografiju Zdravka Ivandija, obradu glazbe Damir Šimunović, a izvršnu produkciju Lovro Rumiha.



"Osobna iskaznica" premijerno će biti izvedena u KNAP-u 23. travnja u 20h, a reprize su na programu 25. travnja te 5. i 7. svibnja. (jl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:55