Spomenik gradonačelniku New Yorka koji je pomagao riječkim iseljenicima

Na središnjem riječkom šetalištu Korzo, na zgradi s kućnim brojem 2, u kojoj je početkom 20. stoljeća djelovao američka konzularna agencija danas je svečano otkrivena spomen-ploča Fiorella La Guardia (1882. - 1947.), legendarnoga gradonačelnika New Yorka, čiju je karijeru, među ostalim, obilježila i funkcija američkog konzularnog predstavnika u Rijeci, tada u sklopu Austro-ugarske monarhije.



U gradu na Rječini La Guardia je kao američki diplomat djelovao od 1904. do 1906., a tijekom svojeg mandata zauzimao se za organiziraniji odlazak i bolji tretman brojnih iseljenika koji su iz riječke luke odlazili u "obećanu zemlju".



Inače, po Fiorellu La Guardiju već dulji niz godina zove se i jedna od važnijih ulica u samom središtu Rijeke.



La Guardia je postao član Republikanske stranke, ušao u Kongres te tri puta zaredom bio biran za gradonačelnika New Yorka, od 1933. do 1945. 
Fiorello Henry La Guardia rođen je 11. prosinca 1882. godine u Bronxu u New Yorku, u obitelji emigranata, oca Talijana i majke Židovke iz Istre (srednje ime Henry amerikanizirana je verzija njegova imena Enrico).



U njegovoj biografiji na wikipediji i drugim izvorima boravak u Rijeci zabilježen je samo kao fusnota, što je i logično, budući da su La Gurdijevu karijeru u najvećoj mjeri označila tri uzastopna gradonačelnička mandata u New Yorku, tijekom kojih je poveo rat protiv korupcije, organiziranog kriminala i uspješno izvukao grad iz financijske depresije koja je tridesetih godina nagrizala SAD. Jedan od prvih njegovih poteza bio je nalog za uhićenjem Luckyja Luciana. Bio je poznat kao gradonačelnik-prijatelj siromašnih i obespravljenih koji je "Veliku jabuku" transformirao u moderan kozmopolitski grad zbog čega ga nazivaju "ocem New Yorka", a njegovo ime, među ostalim, nosi i jedan poznati njujorški aerodrom, kao i srednja škola.



Fiorellov otac Achille Carlo La Guardia koncem 19. stoljeća, nakon dvadesetak godina boravka u SAD-u, s cijelom se obitelji vratio u Europu, gdje se bavio raznim poslovima. La Guardia stariji u Rijeci je prijateljevao s Raymondom Willeyem, tadašnjim američkim konzularnim agentom, preko kojeg je u Generalnom konzulatu SAD-a kao namještenika zaposlio svojeg sina Fiorella, najprije u Budimpešti. Zahvaljujući znanju talijanskog jezika, Fiorello je po službenoj dužnosti 1904. godine premješten prvo u Trst, zatim u Rijeku.



Newyorški gradonačelnik na bejzbolskoj utakmici na kojoj su New York Yankees 4. travnja 1935. godine ugostili bostonski klub Red Sox. Desno je Harry W. Nice, guverner Marylanda

 




U Rijeci se Fiorello uselio u vrlo skroman dvosobni konzularni stan na samom Korzu, u kući obitelji Vuković-Jurman i tako započeo posao posve samostalno, kao jedini američki službeni predstavnik u Rijeci. Uz izdavanje službenih potvrda, glavna mu je dužnost bila nadgledanje iseljenika koji su svaka dva tjedna brodovima odlazili u New York. U kontaktu s ljudima bio je srdačan, otvoren i spontan, zbog čega je bio prilično popularan među riječkim diplomatima. Po odlasku iz Rijeke, La Guardia je upisao pravne studije u New Yorku, otvorio odvjetnički ured, sudjelovao u Prvom svjetskom ratu, postao član Republikanske stranke, ušao u predstavnički dom američkog Kongresa te bio biran za njujorškog gradonačelnika tri puta za redom od 1933. do 1945. g.





Fiorello La Guardia snimljen kao dječak u školi u Prescottu u Arizoni





Fiorello La Guardia bio je u zrakoplovstvu. (Snimljen 1943.)



 


S Riječanima se ponovno susreo 1917. godine u Milanu, gdje je kao bojnik američkog ratnog zrakoplovstva održao govor o potrebi produljenja rata sve do pobjede nad Centralnim silama. Od 1920. bio je i predsjednik Talijansko-američke republikanske lige, utemeljene radi okončanja pitanja Rijeke i njenog pripajanja Kraljevini Italiji, a 1922. zastupao je u međuvremenu proglašenu Slobodnu Riječku Državu u New Yorku.



Nadimak mu je bio "Little Flower "(mali cvijet), kao engleski prijevod njegova imena. O njegovom životu napravljen je i broadwayski mjuzikl "Fiorello!". Umro je u New Yorku 20. rujna 1947. g. od posljedica raka gušterače, a prije smrti bio je američki povjerenik u UN-u za obnovu Europe. Njegova unuka Catherine poznata je liječnica koja se brine o zdravlju žena u siromašnim zemljama svijeta.





La Guardia se u Rijeci zanimao i za sport - nogomet, plivanje, veslanje, tenis... Bio je član izvršnog odbora Cluba atletico fiumano, a za Club je igrao nogomet (fotografija iz 1905. godine uoči utakmice protiv Kaposzvari atletika



Gradonačelnik La Guardija salutira na memorijalnoj paradi u New Yorku 30. svibnja 1934. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata La Guardia je bio bojnik američkog ratnog zrakoplovstva

 









Luka Benčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:09