SKUPO ZDANJE

AMBICIOZAN GRAĐEVINSKI PROJEKT Ruši se ruglo i simbol kašnjenja, New York dobiva novi aerodrom vrijedan 27 milijardi kuna

Njujorška zračna luka bila je na meti brojnih kritika i zbog kašnjenja i izgleda, a sada će je potpuno srušiti
 Global Gateway Alliance

Nakon što je godinama bila predmet šala i pritužbi, njujorška zračna luka La Guardia bit će iz temelja obnovljena do 2021., objavili su potpredsjednik Joe Biden i guverner New Yorka Andrew M. Cuomo. Projekt će koštati četiri milijarde dolara, od čega će veći dio otići na rušenje zgrade središnjeg terminala i ponovne izgradnje s velikim ulazom.

‘Velika stvar’

“Projekt će u potpunosti zamijeniti postojeći aerodrom”, izjavio je Coumo, dodajući kako su zračni dužnosnici i planeri zaključili da ne postoji način da se La Guardiju popravi nego mora biti srušena i nanovo sagrađena. Intencija je da nova La Guardia bude estetski moćna, ali i da bude funkcionalnija. Novi raspored objekata trebao bi pomoći u smanjenju gužvi i otkloniti kašnjenja koja su dosada bila česta te u poboljšanju veza javnog transporta s aerodromom. “Ovo je velika stvar za New York City i zemlju. Da biste bili najveći grad na svijetu, morate imati najbolju infrastrukturu”, izjavio je Daniel R. Tishman, kojeg je Cuomo imenovao na čelo voditelja projekta.

La Guardia 1974.

Tishman je izjavio kako je osobno shvatio kada je u veljači 2014. Joe Biden usporedio La Guardiju s aerodromima Trećeg svijeta. Biden više ne kritizira La Guardiju - na otkrivanju je izjavio da će ovaj projekt potaknuti i druge slične, stvoriti nova radna mjesta te održati ekonomiju rastućom.

Otvorenje 2019.

Zastarjela La Guardia, sinonim za kašnjenja u SAD-u, trebala bi postati moderan zračni hub i udvostručiti prostor za zračni promet. Prvi dijelovi rekonstruiranog aerodroma bili bi otvoreni za putnike 2019. godine.

“Njujorčani to zaslužuju. Trenutni aerodrom je skup, naguranih treminala s niskim stropovima i izgleda jako nenjujorški. Spor je, zastario i predstavlja užasan ulazni ternutak u New York”, izjavio je Coumo. Polovica financiranja bit će u rukama privatnih investitora, izjavio je još Cuomo.

Biden, koji je lobirao da se izdaju sve dozvole za obnovu aerodroma, dodao je kako bi bio sretan da je sve što je ikada kritizirao završilo ovako dobro i sretno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:09