NA UDARU UN-A

VIDEO: PRETINAC ZA NAPUŠTENE BEBE U njemačkoj bolnici roditelji anonimno mogu ostaviti svoju neželjenu djecu

 Screenshot

U njemačkoj bolnici St. Joseph koja se nalazi u Berlinu postoji poseban 'pretinac za bebe' u kojem roditelji anonimno mogu ostaviti svoju neželjenu djecu.

Nakon što ostave dijete u čeličnom pretincu u kojem se nalazi dekica i jastuk, aktivira se alarm, a potrebno je dvije do tri minute medicinskom osoblju kako bi došle do njega, što omogućuje roditeljima dovoljno vremena kako bi otišli a da ih nitko ne vidi.

U samom pretincu se nalazi pismo s porukom njemačkih vlasti da će se brinuti za dijete osam tjedana, te da će nakon toga ići na usvajanje ukoliko roditelji ne promijene odluku.

Ova praksa je bila uobičajena u srednjem vijeku, ali je u posljednje vrijeme došla pod udar UN-a. BBC je izrazio mišljenje prema kojem dijete ima pravo znati tko su mu roditelji, a to im je na ovaj način zanijekano.

Ovaj sistem anonimnosti razvio je i strah jer bi očevi ili drugi članovi obitelji mogli ostaviti dijete umjesto majke.

UN-ov Odbor za prava djeteta smatra izvijestili su kako ovi pretinci za djecu postoje dilejm Europe, lai ih Njemačka ima najviše, čak 99.

Poljska ih ima 45, Češka 44, Mađarska 26, Slovačka 16, Litva osam, Italija osam, dok ih Belgija, NIzozemska, Švicarska, Vatikan, Kanada i Malezija imaju barem jedan.

Prvo utočište na napuštenu djecu nedavno je otvoreno u Xi'an u Kini, što je pokrenulo žestoku raspravu u toj zemlji. Niame, mnogi Kinezi smatraju kako ta utočišta za djecu mogu smanjiti roditeljski osjećaj krivnje te poticati napuštanje djece.

Ali, bez takvih sigurnih mjesta, roditelji ostavljaju djecu na skrivenim mjestima te ih je teško pronaći, što uzrikuje smrt brojnih neželjenih beba.

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je alternativu pretincima za djecu prema kojoj će ženama biti omogućeno rađanje bez otkrivanja identiteta nekome izvan bolničkog kruga. Informacija o tome bi se čuvala do kad dijete ne napuni 16 godina, a to bi onda napuštenom djetetu omogućilo da potraži biološku majku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:30