NESLAVAN KRAJ

VIDEO: PROPAO BIZARAN POTHVAT Želio preletjeti Atlantik uz pomoć - 370 šarenih balona!

Američki letač Jonathan Trappe krenuo je na svoj prvi pokušaj prelijetanja Atlantika nošen stotinama raznobojnih balona, no morao je odustati nakon samo 12 sati leta.

Trappe (39), čiji poduhvati izgledaju poput scena iz crtića ili bajki, specijalist je za letenje "klasterima balona" punjenih helijem – na ovom putu njegovu košaru nosilo je njih 370.

Poletio je iz Cariboua u Maineu, u gustoj magli, a iako se ranije predviđalo da bi, ovisno o vremenu, mogao sletjeti bilo gdje između Islanda i Maroka, svoju avanturu morao je završiti nakon samo 12 sati leta u - kanadskom Newfoundlandu.

Ranije se predviđalo da će put od 4000 kilometara mogao trajati između tri i pet dana, a ocean je trebao preletjeti zahvaljujući transatlantskim vjetrovima koji su ga trebali dizati i do 7,6 kilometara u visinu. Da bi se dizao mora bacati balast, a za spuštanje će ili puštati balone ili ih bušiti.

Trappe se na svojim letovima uzda u najmodernije vremenske prognoze od meteorologa koji je savjetovao i Felixa Baumgartnera pri njegovom lanjskom skoku iz stratosfere.

- Vrijeme je apsolutno najopasniji faktor. To je jedina stvar koja će me prenijeti preko oceana, ali loši uvjeti mogli bi uništiti taj pokušaj ili staviti moj život u opasnost - rekao je uoči polijetanja Trappe.

Trappe je inače informatičar iz Sjeverne Karoline i već je prvi u svijetu ovom metodom preletio La Manche i Alpe. O kakvom je poduhvatu bila riječ govori i to da Trappe trenutačno drži rekord za najduži let ovom tehnikom jer je u zraku bio 14 sati. No, na prijašnjim putovanjima visio je s balona u uredskom stolcu, a ovaj put putuje u malom žutom čamcu na napuhavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:54