IZA KULISA

Zašto raste rejting Živom zidu?

 Damir Krajac / HANZA MEDIA

Istraživanje agencije Promocija plus o raspoloženju birača provedeno za Jutarnji list i RTL Televiziju govori o uzlaznom trendu Živog zida i njihovih koalicijskih partnera. Dok je na prošlim izborima Živi zid osvojio samo jedan saborski mandat, prema sadašnjem raspoloženju birača s Promijenimo Hrvatsku i Akcijom mladih dobili bi tri, a možda i više zastupnika.

Koalicija Živog zida Ivana Vilibora Sinčića ima šest graničnih uzlaznih mandata, što znači da bi, ako pozitivan trend uspiju pretočiti u mandate, nakon izbora mogli preuzeti odlučujuću ulogu u formiranju Vlade.

Kako to da, unatoč raskolu i aferama, Živi zid na ovim izborima može dobiti veće povjerenje birača nego na prošlima?

Dio odgovora je u formiranju koalicije koja Živom zidu daje nove kvalitete. Naime, nakon što su se Sinčiću pridružili prof. Ivan Lovrinović, pa Juro Martinović i drugi, više ih nitko ne može smatrati skupinom anarhista koja funkcionira izvan vremena i prostora.

Je li samo koaliranje pridonijelo većem povjerenju birača?

Tu je zasluga samog Sinčića i načina na koji je odradio zastupnički mandat u prošlom sazivu Sabora.

Premda je bio jedini predstavnik Živog zida, Sinčić je dolazio na sve saborske sjednice, bio je upućen u sve teme o kojima je Sabor raspravljao, nije koristio privilegije, a na radnom mjestu - u saborskim klupama - uvijek ga se moglo vidjeti i u poslijepodnevnim satima, kada bi sabornica bila prazna. Kao pošten i vrijedan radnik (zastupnik) i kao dokazani borac protiv deložacija, Sinčić je dokazao vjerodostojnost.

Je li Živi zid "izlaz" za birače koji se smatraju liberalnima i lijevima, a ne žele dati povjerenje SDP-u?

Dijelu onih birača koji se smatraju liberalnijima ili ljevijima, a uvijek traže novu političku opciju, Živi zid se sigurno čini kao politička opcija kojoj bi se isplatilo dati glas i šansu da naprave nešto novo i bolje od iskušanih i potrošenih stranaka.

Može li najava koalicije Živog zida da će biti konstruktivni bude li o njima ovisilo formiranje Vlade biti korisna?

Sigurno hoće jer birači ne žele političare koji im obećaju novu nestabilnost, neizvjesnost i nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:15