ČITAJTE SITNA SLOVA

OVAKO MOŽETE UŠTEDJETI ZNAČAJNE NOVCE Ovaj papir koji dobivate svaki mjesec iz banke je ključ do povećanja kućnog budžeta

Otkazivanjem članstva u teretani i trčanje na otvorenom te slušanjem radija umjesto pretplate na neki streaming servis mogli biste uštediti preko 2,000 kuna na godinu.
 Milan Stojanović/iStock

Ako uredno plaćate račun za kreditnu karticu svaki mjesec, sigurno ćete sami sebe pohvaliti zbog financijski odgovornog ponašanja. Međutim, ako ne proučavate svaki račun odnosno izvadak koji dobivate, time propuštate priliku za velikom uštedom, prenosi Motto.

Savjetnica za investicije i osnivačica tvrtke GoldBean Jane Barratt savjetuje da se svaki mjesec pregleda račun od kreditne kartice i podcrta troškove koji se opetovano pojavljuju. U slučaju da vidite nešto bez čega sigurno možete živjeti, otkažite to. Princip je isti kao i kada se odjavljujete s neželjenih newslettera, samo što ćete u ovom slučaju osjetiti posljedice na bankovnom računu. Otkazivanjem članstva u teretani i trčanje na otvorenom te slušanjem radija umjesto pretplate na neki streaming servis mogli biste uštediti preko 2,000 kuna na godinu.

Osim toga možete i detaljnije pregledati račune opetovanih troškova kao što su ručanje i večeranje izvan doma te izlasci na piće s prijateljima više puta na tjedan te smisliti jeftinije alternative. Umjesto večere i pića, nađite se prijatelja te prošećite prije posla. Potrošite li 8 kuna na kavu umjesto 40-tak kuna na jelo i piće ušedit ćete znatan iznos na godišnjoj bazi.

'Uvijek postoji prostor za napredak', kaže Barratt. 'Idite korak po korak. Počnite tako što ćete svaki mjesec provesti 30 minuta s vašim izvatkom iz banke i računom za kreditnu karticu te se posvetite štednji. Nakon što eliminirate nepotrebne troškove, novcima koje ste uštedjeli možete otplatiti neki dug ili možete započeti dugoročniju štednju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:19