POTRAGA ZA SEZONCIMA

'PRIJAVE IZ ZAGREBA ILI SPLITA I NE OTVARAM' Poslodavac traži samo Slavonce, nudi 6.000 kuna plaće i druge pogodnosti

Sucuraj, otok Hvar, 060815.Sucuraj, mjesto na otoku Hvaru u kojem norveski investitori namjeravaju graditi najveci turisticki kompleks na Jadranu. Mjestani su se posvadjali oko toga cije ce zemljiste uci u gradjevinsku zonu i dobiti na vrijednosti. Na fotografiji: Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX

Tradicionalno hvaljeni Slavonci kao sezonski radnici među najtraženijima su i ove godine za privremeni rad na moru koji i sada potvrđuje da turistička sezona počinje sve ranije, a što diktira i ovogodišnji, raniji Uskrs, već 27. ožujka.

- Radnici iz Slavonije su vrijedni, odgovorni, okretni, savjesni i pošteni - poručuju poslodavci s obale i otoka, od Umaga do Dubrovnika, piše Glas Slavonije . Neskriveno ih preferiraju i u Vili Jagodna u privatnoj uvali na Hvaru čiji oglas za sezoncima ovih dana, objavljen na portalu Moj posao, bode u oči uvjetima rada za osobu za rad u vili – mjesečnom plaćom od čak 6000 kuna nadalje i drugim povoljnim uvjetima. Plaća od 6000 kuna to je veća ako se zna koliko se sezonci žale da su brojni “morski” poslodavci, svjesni velike ponude radne snage na tržištu rada, zadnjih godina plaću sezoncima spustili na minimalac. Još ako, uz to, sezoncu ne rješavaju smještaj i prehranu, a takvih je sve više, tada je on više na gubitku nego što će sobom kući, po završetku sezone, ponijeti zaradu koju mora rasporediti na ostatak godine i preživjeti kao nezaposlen do nove sezone.

– Prijave za posao iz Zagreba, Splita..., reći ću vam otvoreno, i ne otvaram. Odande se dolaze, zapravo, više kupati nego što ih zanima posao. Najbolji radnici su Slavonci, marljivi, odgovorni, sposobni i, najvažnije je, pošteni - ima samo riječi hvale za sezonce s istoka Hrvatske Ana Hraste čiji je otac vlasnik vile kapaciteta od 25 do 30 gostiju.

– Radnike za ovogodišnju sezonu tek trebam izabrati, no isključivo čekam da izaberem sezonce iz Slavonije. Lani smo imali u sezoni dvije cure iz Slavonije, iz Orahovice i Donjeg Miholjca, a zadovoljstvo njihovim radom iskazali smo i isplatom dodatne, ekstra plaće - kaže Hraste.

- Sezonci se javljaju i na naš aktualni oglas, puno njih iz Slavonije, među kojima ima dosta i muškaraca, no prednost imaju žene jer imamo jednu smještajnu jedinicu pa nam je tako zgodnije, da sve budu žene, cure - kaže Ana.

Ovaj poslodavac, UO Vila Jagodna, osim iznadprosječne plaće za hrvatske i prilike sezonskog rada, uredno prijavljuje radnike, osigurava smještaj i prehranu.

– Plaćamo i put, a trebamo šest radnika - dodaje Ana Hraste. Na upit kako to da oni nude plaću od čak 6000 kn, a mnogi drugi tek minimalac, kći vlasnika vile odgovora: “Ako nećeš dati, nećeš ni dobiti. To je naš stav! Više mi se isplati dati veću plaću, tada su ljudi odgovorniji u radu za takvo primanje!”, piše Glas Slavonije .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:57