OŠ DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

KNINSKI UČENICI ODUŠEVLJENI DIGITALIZACIJOM 'Sada imamo zanimljiviju i inovativniju nastavu!'

 Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA

Što je e-Škola? U najkraćem, to je spoj moderne tehnologije i tradicionalne škole. Ona podrazumijeva digitalne dnevnike, koje mi zovemo e-Dnevnici, ona podrazumijeva digitalnu obradu nastavnih sadržaja, a u učionicama postoje pametne ploče koje uvelike olakšavaju izvođenje nastave iz pojedinih predmeta. Mi u OŠ Domovinske zahvalnosti u Kninu imamo dvije takve učionice za STEM predmete - matematiku, biologiju, kemiju, fiziku, tehničku kulturu i informatiku - te informatičku učionicu s novim računalima. I najvažnije, kompletno je cijela škola i žično i bežično opremljena internetom kojemu je pristup moguć iz svakog kutka škole, pa čak i iz sportske dvorane - rekao nam je Ivan Uzun, ravnatelj škole koju pohađa 713 učenika u dvije smjene i 40 razrednih odjela, pokazujući nam velika kolica u kojima se čuvaju tableti za učenike na kojima se izvodi nastava.

S obzirom na to da sve učionice još nemaju pametne ploče, taj se hendikep nadomješta tako da tableti s tim moderno dizajniranim “kutijama-ormarićima” na kotačima prema potrebi prevoze u druge učionice gdje se učenici i nastavnici koji imaju laptope lako spajaju na internet i služe njima u izvođenju nastavnih sadržaja.

Kakve su reakcije učenika na uvođenje e-Škole, projekta u koji je kninska OŠ Domovinske zahvalnosti ušla među prvih 20 škola u Hrvatskoj i prva u Šibensko-kninskoj županiji?

- Jako mi se sviđa nastava koja se izvodi na tabletu i pametnoj ploči. Modernija je, zanimljivija i inovativnija - rekao nam je Matej Tomić, učenik 7.c razreda.

To potvrđuju njegove razredne kolegice Ana Marija Kabić i Sanja Vučković. - Ovako nam je nastava zanimljivija i bolja nego prije. Prvi put imamo kemiju, zasad nam je lako, ali vidjet ćemo kako će biti poslije.

I Igor Borovac, njihov profesor kemije i biologije, zadovoljan je količinom digitalnih sadržaja iz svog predmeta i činjenicom što neke stvari koje u školi ne mogu izvesti, mogu zajedno pogledati na YouTubeu i CARNetovu portalu Meduza. No, kemija je takav predmet u kojem praktičan rad i izvođenje pokusa ipak imaju prednost.

Danijel Forjan, nastavnik informatike, administrator za e-Dnevnik i voditelj svih aktivnosti koji se provode u projektu e-Škole u Kninu, a bit će od studenoga i edukator za pametnu učionicu u Šibensko-kninskoj županiji, kaže da neki nastavnici, koji se na početku uopće ni kod kuće nisu služili tehnologijom, danas ne znaju kako bi bez nje radili. - Ne bi se uopće vratili na papirnate dnevnike tako da nas se ova priča s kašnjenjem nastave zbog neisporuke papirnatih dnevnika uopće ne dotiče - rekao nam je Forjan i istaknuo kako je e-Dnevnik znatno olakšao školi i stručnim službama (iz)vođenje raznih statističkih podataka koje je prije trebalo danima mukotrpno skupljati, idući od profesora do profesora, a koji su sada svima lako dostupni klikom miša i izradom tablice u Excelu.

I Forjan i Uzun ističu kako su veliku pomoć dobili od Šibensko-kninske županije koja financira administratora za održavanje mreže. U tome se Županija prema ovom projektu ponaša baš - majčinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:08