SLUČAJ FILOZOFSKI

REKTOR SAZVAO SJEDNICU SENATA Previšić popušta: Ići će samovoljno u mirovinu

 Darko Tomas / CROPIX / CROPIX

Dekan Vlatko Previšić najvjerojatnije će samovoljno otići u mirovinu, ne čekajući razrješenje rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. Iako zahtjev za odlazak u mirovinu Previšić po našim informacijama jučer nije podnio, najvjerojatnije će to učiniti u ponedjeljak, za kada je rektor sazvao izvanrednu sjednicu Senata.

Sjednica će se - obavijestio je Boras dekane - održati u podne, s temom - rješenje situacije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kako doznajemo u Rektoratu, ishod krize na najvećem fakultetu u državi, izazvane nezadovoljstvom Fakultetskog vijeća metodama upravljanja dekana, bit će u skladu s mišljenjem ministra znanosti Predraga Šustara. On je pismenim putem u četvrtak obrazložilo rektoru Borasu da dekan Previšić mora u mirovinu slovom zakona s obzirom na to da je završila akademska godina u kojoj je napunio 70 godina. Ministar Predrag Šustar pritom je upozorio Sveučilište i rektora da “Ministarstvo neće prihvatiti pritiske i donošenje izvainstitucionalnih odluka koje se odnose na rad akademske zajednice”.

- Postupat će se sukladno naputku Ministarstva i poštovat će se zakon. To što tema izvanredne sjednice Senata nije rektorova odluka o razrješenju dekana, ne znači da dekan neće otići - obrazlažu upućeni. Rektor Boras u svom prethodnom dopisu ministru, u kojemu se osvrće na činjenicu da je dekan navršio 70 godina u akademskoj 2015./16., naveo je da “nakon obavljenih konzultacijama s profesorima pravnih fakulteta nismo našli niti u jednom važećem propisu u sustavu znanosti i visokog obrazovanja odredbe koje bi ograničavale nastavnike u znanstveno-nastavnim zvanjima da se kandidiraju i budu birani za obnašanje dužnosti rektora, prorektora i dekana”. Boras je u istom pismu ministru od 27. rujna zamolio da u okviru svojih zakonskih ovlasti najhitnije prouči ugovor o radu dekana Previšića. Nakon toga, Šustarovi su pravnici utvrdili, a ministar potpisao, da “za osobe koje su na dan 30. srpnja 2013. godine bile u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života, dakle s istim danom prestaju biti u radnom odnosu na odgovarajućem znanstveno-nastavnom radnom mjestu”. Previšić je, podsjetimo, planirao nastaviti obnašati funkciju dekana do 30. rujna 2017., uz plan prekida nastavnih obveza. Komentirajući najavu sjednice Senata na temu rješenje krize na FF-u, profesor Dean Duda je izjavio:

- Bitno je da se donose institucionalne odluke. Zanima me samo jedna stvar. Ako je po procjeni Ministarstva netko prema zakonu umirovljenik, što s time ima raditi Senat?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:41