'BRATSTVO NARODA'

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR Ove godine dodijeljena je Europskoj Uniji!

OSLO - Službeno je potvrđeno: Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Europskoj uniji.

Odluku je jednoglasno donio Odbor za dodjelu nagrade, a predsjednik Odbora Throbjoern Jagland izjavio je kako su ‘EU i njegove preteče doprinjeli miru i pomirenju, demokraciji i ljudskim pravima već više od šest desetljeća’.

Čelnici Europske unije: 'Ova nagrada je priznanje napora svih europskih naroda da prevladaju rat i podjele!'

Nagrada, vrijedna 1,2 milijuna dolara, bit će predana u Oslu 10. prosinca. EU je pobijedila između 231 kandidata, među kojima su bili i ruski disidenti te religiozni vođe koji su radili na pomirenju muslimana i kršćana.

Objavu za javnost Odbora prenosimo u cijelosti:

Norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade odlučio je kako će Nobelova nagrada za mir 2012. godine biti dodijeljena Europskoj uniji (EU). Unija i njene preteče su preko šest desetljeća doprinosili napredovanju mira i pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi.

U godinama između dva svjetsk rata, Norveški odbor dodijelio je nekoliko nagrada osobama koje su tražile pomirenje između Njemačke i Francuske. Od 1945., to pomirenje postalo je stvarnost. Stravične patnje drugog svjetskog rata pokazale su potrebu za novom Europomn. Kroz period od sedamdeset godina, Njemačka i Francuska su se borile u tri rata. Danas, rat između Njemačke i Francuske je nezamisliv. Ovo pokazuje kako, kroz dobro usmjerene napore, i kroz izgradnju zajedničkog povjerenja, povijesni neprijatelji mogu postati bliski partneri.

U 1980-im godinama, Grčka, Španjolska i Portugal pridružile su se EU. Uvijet za njihovo članstvo bio je uvođenje demokracije. Pad Berlinskog zida omogućio je članstvo u EU za nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, otvarajući novu eru u europskoj povijesti. Podjela između istoka i zapada je u najvećoj mjeri privedena kraju, demokracija je ojačana, mnogi etnički nacionalni sukobi su završeni.

Primanje Hrvatske kao članice sljedeće godine, otvaranje pregovora o članstvu s Crnom Gorom, i davanje statusa kandidata Srbiji ojačava proces pomirbe na Balkanu. U prošlom desetljeću, mogućnost Turskog članstva u EU također je unaprijedilo demokraciju i ljudska prava u toj zemlji.

EU trenutno prolazi kroz ozbiljne ekonomske poteškoće i nezanemarive društvene nemire. Norveški Nobelov odbor stoga se želi fokusirati na ono što doživljava kao najvažniji uspjeh EU-a: Uspješna borba za mir i pomirenje, demokraciju i ljudska prava. Uloga u stabilizaciji koju je odigrala Europska unija pomogla je pretvoriti većinu Europe iz kontinenta rata u kontinent mira.

Rad Europske unije predstavlja ‘bratstvo među narodima’, i može se svesti na oblik ‘mirovnih kongresa’, na koje se Alfred Nobel pozivao kao kriterij za dodjelu nagrade za mir u svojoj oporuci 1895. godine.

Institucije koje su do sada dobile Nobelovu nagradu za mir

Nobelova nagrada za mir, koju je u petak dobila Europska unija, često je i dosad dodjeljivana institucijama od svog pokretanja 1901., a Međunarodni odbor Crvenog križa drži rekord u broju nagrada jer ih je dobio 1917., 1944. i 1963. godine.

Godine 2001., UN je prvi put dobio nagradu, zajedno sa svojim glavnim tajnikom Kofijem Annanom. Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) dvaput je honorirano, 1954. i 1981.

Slijedi popis nagrađenih institucija:

1904: Institut za međunarodno pravo

1910: Međunarodni stalni ured za mir

1917: Međunarodni odbor Crvenog križa

1938: Međunarodni ured Nansen za izbjeglice

1944: Međunarodni odbor Crvenog križa

1947: Kvekerske udruge Friends Service Council i American Friends Service Committee

1954: UNHCR

1963: Međunarodni odbor Crvenog križa i Liga društava Crvenog križa

1965: UNICEF

1969: Međunarodna organizacija rada

1977: Amnesty International

1981: UNHCR

1985: Organizacija protiv nuklearnog rata koju su utemeljili Amerikanac Bernard Lown i Sovjet Evgenij Čazov

1988: Mirovne snage UN-a

1995: Protunuklearni pokret Pugwash

1997: Međunarodna kampanja protiv mina i skupina od oko tisuću humanitarnih organizacija širom svijeta

1999: Liječnici bez granica

2001: UN i glavni tajnik Kofi Annan

2005: Međunarodna agencija za atomsku energiju i njezin direktor Mohamed ElBaradei

2007: Skupina međuvladinih stručnjaka za razvoj klime, te Al Gore, bivši potpredsjednik SAD-a, autor knjige "Neugodna istina"

2012: EU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:46