NAGRADA ZA MIR

Milanović: 'EU je zaslužila Nobelovu nagradu. Naučila je da razgovora i da se svađa ako treba, ali da ne ratuje!'

 AP Photo Lise Aserud / NTB scanpix / POOL

OSLO - Europska unija je svakako zaslužila Nobelovu nagradu za mir, jer je uspjela osigurati da se ne ratuje na kontinentu na kojem ranije nijedna generacija nije prolazila bez rata i gubitika, izjavio je u ponedjeljak u Oslu hrvatski premijer Zoran Milanović.

"EU je svakako zaslužila nagradu. Danas je ovdje bilo neusporedivo ljepše nego inače kada su sastanci Europske unije u pitanju. Europska unija je naučila da razgovora i da se svađa ako treba, ali da ne ratuje. To je jako važno i nešto što ljudi uzimaju zdravo za gotovo, ali je je ustvari jedna monumentalna priča na kontinentu na kojem nijedna generacija nije bila bez rata i gubitaka", izjavio je premijer Milanović, koji je bio među dvadesetak čelnika zemalja članica EU-a koji su prisustovali dodjeli Nobelove nagrade za mir.

Čelnicima Europske unije uručena je u ponedjeljak u gradskoj vijećnici u Oslu Nobelova nagrada za mir u znak priznanja za njezinu povijesnu ulogu u promicanju mira, pomirenja i ujedinjenja kontinenta te za ulogu u širenju stabilnosti.

Nakon svečanosti dodjele nagrade, norveški premijer Jens Stoltenberg organizirao je ručak za sve čelnike EU-a koji su sudjelovali na dodjeli nagrade.

Upitan je li imao prigode bilateralno razgovarati, premijer Milanović je odgovorio da je danas pojam bilateralnog sastanka i državnih posjeta izgubio nekadašnje značenje.

"Pojam bilateralnih sastanaka i državnih posjeta izgubio je na značenju u zadnjih 20 godina. Ja ove ljude viđam jednom mjesečno i sada ću ih opet vidjeti, a oni mene, za dva dana u Bruxellesu. Prema tome to je nešto o čemu se više i ne razgovora. Dakle ta dostupnost, ta familijarnost je konsanta i to je jako važno za povjerenje i osobni odnos a onda i za odnose država", rekao je Milanović.

U ime Europske unije, nagradu su primili predsjednici triju europskih institucija - Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso i Martin Schulz.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je čelnike svih 27 zemalja članica i Hrvatske, koja uskoro postoje članicom, da dođu na svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir. Velika većina zemalja, njih dvadesetak, bila je predstavljena na razini premijera ili predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:20