ISKRENO O IZBORIMA, SINDIKATIMA, EKONOMIJI...

'STRPITE SE, OVO JE ZADNJA GODINA ODRICANJA!' Premijer Milanović obećao građanima

'Ljudi, radimo za vas. Imajte strpljenja. Mi nismo ni veleposjednici ni kapitalisti ni rentijeri'
 HRT

Premijer Zoran Milanović gostujući u Dnevniku plus HTV-a komentirao je rezultate lokalnih izbora, najavljeni štrajk te kada se očekuje konačni oporavak države.

O Vukovaru je rekao kako su Vukovarci nakon svega što se događalo i toga što su njihovi protivnici pokušali učiniti odabrali miran put i put suživota, piše HRT.

- Sve se htjelo svesti na priču oko nekoliko tabli na ćirilici. To je grad vratilo godinama natrag. Sad to oštro staklo netko treba počistiti. Po običaju je to SDP. Uvijek čistimo smeće u Hrvatskoj, rekao je premijer.

Za Rajka Ostojića je mislio kako će biti dovoljno jak kandidat u Zagrebu da može pobijediti.

- U ovim izborima ima dosta lekcija. Svi mogu izvući neku lekciju, pa i ja, rekao je Milanović.

Milanović ne želi, proglasiti pobjedu na lokalnim izborima. Negdje je, kako kaže, SDP pobijedio, negdje je izgubio.

- Gdje smo jači? Po meni, jači smo u onom bitnom. S obzirom na poraze i dobitke, kad sve stavite na vagu, to je tu negdje. Što se bitno promijenilo? Ništa. Ono što je za mene bitno je što su građani rekli ne isključivosti, mržnji, ekstremizmu, posebno u Sisku, Vukovaru i Splitu, smatra premijer.

- Radimo sve da napravimo čvrstu bazu da počistimo nered koji je ostao iza bivše vlasti. Bit će investicija, uvjeren je Milanović.

Osvrnuo se i na sindikalne najave generalnog štrajka i blokade čitave države.

- Ovo nije poruka sindikalnim glavešinama. Ovo je poruka ljudima, desecima tisuća ljudi u javnom sektoru: Ljudi, radimo za vas. Imajte strpljenja. Mi nismo ni veleposjednici ni kapitalisti ni vlasnici financijskog kapitala ni rentijeri. Itekako razumijem probleme. Ako nema milijardu, dvije kuna - nema. Nemamo od kuda uzeti. Ovo je prijetnja štrajkom zbog 3% bruto plaće. Prijetnja blokadom države. Realno je realno. Nemam ništa protiv sindikata. Nema ništa protiv toga da svatko ima što je moguće veću plaću. U ovom trenutku to nije moguće. I morat ćemo se dogovoriti. Tako će na kraju morati biti. Prava će se vratiti kada se vratimo na razinu društvenog proizvoda od prije krize ili s početka krize. Sve drugo je nerealno i neka to opozicijska stranka obeća - oni su nas doveli u ovakvu situaciju, rekao je premijer.

Milanović također u intervjuu istaknuo kako je ovo zadnja godina teških odricanja.

- Vjeruje da je ovo zadnja godina odricanja. Mogu poručiti građanima da će zemlja dočekati prve zdrave pomake u svom okruženju, od kojeg živimo, potpuno spremna, jaka i otporna. i u energetici i u transportu i u fiskalnom sutavu. Trenutno nije tako. Naslijedili smo ogroman teret u kojem su sudjelovali mnogi ljudi, ministri, diplomci iz današnjeg HDZ-a. Moramo se nositi s nekoliko stvari istovremeno i to ću raditi do kraja. Ovi lokalni izbori su mi znak da smo na ispravnom putu. Baš ispravnom putu, zaključio je Milanović razgovor, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:13