SKANDAL U BJELOVARU

Policajac sa slučaja ubijenog homoseksualca na Facebooku: 'Hehe, nije mi ih uopće žao, pederčine i smradovi!'

Iskorak i Kontra pozivaju na kažnjavanje policajca
 Cropix

ZAGREB - Dan nakon ubojstva u Bjelovaru gdje je mladić nožem ubio muškarca s kojim je bio u ljubavnoj vezi, pravni tim udruga Iskorak i Kontra upozoren je na govor mržnje na Facebooku od strane policijskog službenika iz istog grada.

U zajedničkom priopćenju dvije udruge stoji:

- Na Facebook profilu koji je otvoren za javnost, osoba pod imenom za koju stoji u profilu da je završila Policijsku akademiju napisala je: "Hehe nije mi ih uopće zao, pederčine i smradovi su obodva, sad će napokon više bit mir od njih dvojice..“

- Nadalje, na pitanje druge osobe “šta, bili problematični inače ??”, odgovorio je “Ma jok, budale... Malo malo pa su nas za gluposti zvali, ono kad se sjetis kud ideš najradije bi 3para rukavica na ruke stavio.. Neka, bas mi je drago, da se bar jos par njih u gradu hoće posmicat i Bjelovar bi bio kao bajka..”

- Iz navedenih napisa može se zaključiti da se zaista radi o policijskom službeniku iz Bjelovara .

Facebook

- Državnim službenicima je dužnost štititi sve građane i građanke, bez obzira na spolnu orijentaciju. Zakon o nasilju u obitelji pruža zaštitu jednako i istospolnim, kao i bračnim i izvanbračnim parovima.

- Budući da je policijski službenik koji je koristio govor mržnje na internetu ujedno i službenik koji je radio na slučajevima para iz Bjelovara, postavlja se pitanje da li je taj policijski službenik postupao u skladu sa zakonom u prethodnim slučajevima vezanim za taj par, te obojici partnera ili jednom od njih pružio adekvatnu zaštitu.

- Poticanje na diskriminaciju je kazneno djelo, a policijski službenici bi se osobito trebali pridržavati zakona za koje im je dužnost da provode.

Zbog svega navedenog, udruge su najavile da će podnijeti zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere zakonitosti rada povodom svih prijava od strane gore navedenih osoba, kao i pokretanja odgovarajućih postupaka protiv djelatnika policije koji se javno koristio govorom mržnje. Također će zatražiti izvješće o intervencijama povodom poziva te dvojice građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:12