'FACEBOOK AFERA'

Svjedočili otac i sestra mladog HDZ-ovca koji je otvorio lažne profile svojih poznanica

ZADAR - Suđenje za „Facebook aferu“ zaposleniku Gradske uprave Zadra i članu mladeži HDZ-a , Mati Kožulu (27) koji je na dvije društvene mreže otvorio lažne profile na ime svoje dvije poznanice nastavljeno je na Općinskom sudu u Zadru u srijedu kada su svjedočili otac i sestra optuženog.

Zaposlenik gradskog odjela za financije, koji je sa radnog mjesta suspendiran do pravomoćnosti presude, tereti se za nedopuštenu uporabu osobnih podataka, a optužnica je podignuta nakon što je utvrđeno da je na lažnim profilima na društvenim mrežama Facebook i Iskrica objavio fotografije djevojaka S.P. i T.R., njihove brojeve mobitela i kućnog telefona. Zaposlenik gradskog odjela za financije jučer se nije pojavio na sudu jer je iščašio rame, a njegov otac je posvjedočio kako S.P. i T. R. poznaje iz viđenja, te da su uvijek bili u „dobrosusjedskim“ odnosima.

- Djevojke žive u susjednoj zgradi i kada se sretnemo pozdravimo se - kazao je otac optuženog dodajući kako im je nakon afere isključen Internet.

- U kući imamo dva računala. Jedno je u mojoj sobi a drugo u manjoj sobi koja služi kao ostava. U toj drugoj prostoriji Marko je spavao dok je bio mali, posvjedočio je 54-godišnjak koji jučer nije htio odgovarati na pitanja što je Internet bankarstvo ili što sve sadrži Facebook profil.

- Nisam na ispitu da odgovaram na takva pitanja - kazao je. Kožulova sestra posvjedočila je kako oštećenice poznaje iz ‘salona’ u kojem su u to vrijeme radile, ali da ih ne poznaje dobro. Potvrdila je kako u kući imaju dva kompjutera.

- Nije mi poznato da je moj brat otvarao lažne profile - kazala je sestra optuženog koji je tijekom suđenja opovrgnuo krivnju kazavši kako su mu Zadranke bile dugogodišnje poznanice, ali da ne zna njihove brojeve mobilnog i kućnog telefona, kao ni e-maila, te da nisu bili Facebook prijatelji. Djevojke su to opovrgnule posvjedočivši kako su sa njim često razgovarale putem mobitela i izmjenjivali SMS poruke, te da su bili i FB prijatelji. Kazale su kako je sve počelo nakon što su Kožula, dok je još bio u vezi sa njihovom prijateljicom, vidjele u društvu nepoznate djevojke. Na prošlom ročištu svjedočio je Vladimir Njegovan, sudski vještak za telekomunikacije koji je potvrdio kako su IP adrese, s kojih su napravljeni lažni profili, neosporno sa telefonskog broja čiji je vlasnik otac optuženog Mate Kožula. Nastavak suđenja zakazan je za 14. svibnja kada će se iznijeti završni govori obrane i optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:54