ZLOUPORABA

SKANDAL U SLAVONSKOM BRODU HDZ-ov kandidat za gradonačelnika izgradio parking na javnoj površini

Dragan Jelić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Slavonskog Broda, kojeg 2. lipnja čeka drugi izborni krug, sagradio je na javnom dobru, dijelu Ulice kneza Trpimira, natkriveno parkiralište

Dragan Jelić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Slavonskog Broda, kojeg 2. lipnja čeka drugi izborni krug, sagradio je na javnom dobru, dijelu Ulice kneza Trpimira, natkriveno parkiralište, i taj dio ulice pretvorio u privatni prostor na kojem parkira dva automobila u obiteljskom vlasništvu.

Jelić je to učinio unatoč izričitom protivljenju Grada Slavonskog Broda, odakle mu je, u srpnju 2009., jasno odgovoreno da na javnom dobru ne postoji mogućnost gradnje. No, naglasio je kako su prijašnji vlasnici koristili taj dio javne površine te zatražio da se i njemu dopusti isto. No, raniji vlasnici, koji su kuću sagradili 1974., nisu na tom dijelu ulice ništa gradili.

Ilegalno parkiralište

Jelić je napomenuo da je spreman platiti naknadu i dodao kako je mjesto na kojem želi graditi završetak slijepe ulice. Unatoč odbijenici iz grada, Jelić je bez dozvole izgradio nadstrešnicu od 40 kvadrata pod kojem supruga i on parkiraju automobile.

Jelić je direktor Centra za tehnološki razvoj Razvojne agencije, tvrtke u vlasništvu Brodsko-posavske županije. Prema izboru tjednika Lider, na listi je sto najutjecajnijih konzultanata za područja fondova EU i IPARD programa.

Jelić kaže kako je prije nekoliko godina kupio kuću koja je bila u lošem stanju te da je prilikom renoviranja krovišta ostalo dosta materijala od kojeg je odlučio napraviti nadstrešnicu na dijelu koji je raniji vlasnik koristio.

- Kako je nadstrešnica malo većih gabarita od onih za koji nije potrebna dozvola odlučio sam je legalizirati. Tek sam tada uvidio da taj dio čestice nije bio u vlasništvu bivših stanara.

Ucjena ulaskom u HSP

Jelić je, kaže, nakon toga poslao zahtjev za kupnju ili najam tog dijela zemljišta, no, kaže, zahtjev je odbijen usmeno, uz obrazloženje da bi mu gradnja bila omogućena ako uđe u HSP, na čijem je čelu tada bio aktualni gradonačelnik Mirko Duspara.

- Nakon toga odlučio sam napraviti parcelacijski elaborat, što sam i učinio, te ga poslao u Gradsku upravu radi kupnje tog dijela čestice. Na taj zahtjev, koliko se sjećam, još uvijek nisam dobio odgovor.

Jelić navodi kako je u međuvremenu odlučio legalizirati nadstrešnicu, te će do 30. lipnja poslati zahtjev.

Duspara: Jelić laže

- Ako ju ne budem mogao legalizirati, uklonit ću je.

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, kaže kako je potpuna neistina da je od Jelića tražio da uđe u HSP, i da će mu pod tim uvjetom legalizirati parkiralište.

- Njegov otac, Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, zamolio je da to učinim. Uputio sam ga na nadležne službe. Zahtjev su podnijeli, ali je odbijen, jer se ne javnom dobru ne mogu graditi privatna parkirališta - rekao je Duspara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:23