MRAČNA STRANA

BBC u najvećoj krizi u povijesti zbog seksualnih zločina Jimmyja Savillea: Istražuju tko je sve zaštitio voditelja!

Danas je ostavku podnio urednik koji je zabranio emisiju koja je istraživala optužbe protiv Savilea
 AP

Skandal zbog neprimjerenog ponašanja Jimmyja Savilea, legendarnog BBC-jeva voditelja, ne jenjava u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje posljednjih tjedana na vidjelo izlazi njegova mračna strana - tijekom 40 godina karijere, nakon što bi se ugasile kamere koje su ga učinile jednim od najpoznatijih televizijskih lica, Savile je seksualno iskorištavao brojne maloljetnice.

Matična kuća

Posljednjih se dana najveća pažnja prebacuje na BBC, matičnu kuću voditelja preminulog prošle godine, odnosno na optužbe da su Savileov slučaj godinama zataškavali šefovi i djelatnici najveće britanske medijske institucije. Naime, istina o Savileu, popularnom voditelju emisija za mlade “Top of the Pops” i “Jimmy’ll fix it”, u javnost je izišla tek nedavno, nakon objave dokumentarnog filma “Otkrivanje: Druga strana Jimmyja Savilea” na televizijskoj mreži ITV. Ipak, seksualne sklonosti prema vrlo mladim djevojkama - kako se pokazalo, dobro poznate u medijskim kuloarima - bile su tema novinarske istrage gotovo godinu dana prije nego što je ITV objavio skandaloznu istinu o Savileu, o slučaju na kojemu sada intenzivno radi i britanska policija.

“Newsnight”, popularna emisija BBC-ja, u prosincu prošle godine vodila je svoju novinarsku istragu slučaja Savile, ali iz zasad neobjašnjivih razloga nije emitirana. Njezin urednik Peter Rippon, odgovoran za povlačenje emisije, danas je podnio ostavku, unatoč tvrdnjama da je odustao od njene objave isključivo zbog “uredničkih razloga”.

Isprika žrtvama

Kritike upućene BBC-ju ne prestaju: predsjednik Uprave, George Entwistle, sutra će odgovarati o slučaju u parlamentu, ispred parlamentarnih zastupnika. Vođa opozicije Ed Miliband od vlade zahtijeva pokretanje zasebne istrage. Istodobno je Entwistle, uz javnu ispriku žrtvama Savileova ponašanja, najavio dvije zasebne istrage unutar kuće. Jedna se odnosi na stvarni razlog ukidanja emisije “Newsnight” koja se bavila Savileovim slučajem samo dva mjeseca nakon njegove smrti, a rezultati te istrage bit će objavljeni krajem godine. Druga, opsežnija, istraga bavi se kulturom BBC-ja u vrijeme kada je Savile bio djelatnik televizijske kuće. Naime, nekoliko žena, koje su bile žrtve njegovih seksualnih apetita kao maloljetne djevojčice, danas tvrdi da su se neka silovanja odvijala na prostoru BBC-ja.

Kultura nasilja

Istraga će utvrditi je li tadašnja kultura unutar kuće poticala takvo ponašanje budući da postoje naznake da su Savileove neprimjerene avanture bile “javna tajna” koju nitko nije želio otkriti jer je Savile donosio mnogo novca BBC-ju. Poznati BBC-jev reporter John Simpson rekao je da se radi o “najgoroj krizi” BBC-ja u posljednjih 50 godina.

- Sve što imamo kao organizacija jest povjerenje ljudi koji nas gledaju i slušaju. Ako to izgubimo, to je vrlo opasno - rekao je Simpson.

Scotland Yard, koji vodi istragu, tvrdi da je dosad identificirano 200 potencijalnih žrtava. Neki slučajevi datiraju iz 1959. i uključuju maloljetnice na liječenju u bolnicama, učenice te djevojke na praksi na BBC-ju. Među brojnim žrtvama koje su se posljednjih tjedana javile britanskim medijima sa šokantnim priznanjima jest i Savileova nećakinja Caroline Robinson. Prvi put napastovao ju je kad je imala samo 12 godina.

Obiteljska šala

- Postojala je obiteljska šala da Jimmy nikad nije nosio donje rublje. On bi komentirao: ‘Nikad se ne zna što bi se moglo dogoditi’. Tek poslije shvatila sam na što je mislio - rekla je Caroline Robinson.

Savile, koji je u javnosti bio poznat i kao humanitarac te je prikupio milijunske iznose uglavnom za dječje bolnice, preko noći je od nacionalne legende postao jedna od najomraženijih osoba u povijesti. Brojna sjećanja na voditelja, uključujući ime kantine u bolnici koju je sufinancirao, izbrisana su, a spomen-ploča ispred stana u kojemu je živio uklonjena je nakon što su na njoj ispisane riječi “silovatelj” i “pedofil”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:14