KLJUČ USPJEHA

ŠPIJUNAŽA U UREDU Saznajte koje lukave trikove tajnih agenata možete koristiti u svakodnevnom poslu!

Iako većini nas hvatanje terorista ili baratanje povjerljivim državnim tajnama ne spada u svakodnevni opis posla, to ne znači da ne možemo pokupiti neke špijunske” trikove kako bismo bili uspješniji u svom poslu.

Upravo takvu priliku dala nam je J. C. Carleson, bivša CIA-ina agentica, koja je 2010. odustala od špijunskog posla i počela raditi kao spisateljica i konzultantica.

Svoja iskustava, ali i korisne savjete, pretočila je u knjigu pod nazivom “Work Like a Spy: Business Tips from a Former CIA Agent” (Radite kao špijun: poslovni savjeti bivše CIA-ine agentice).

A koji je prvi savjet koji morate zapamtiti? - Unaprijed napravite zadaću kako biste utvdili tko ima informaciju koju želite ili tko može donijeti odluku koju želite - tvrdi.

Igrajte uloge

Odisanje samouvjerenošću ključ je uspjeha. Ako je nemate, to ne znači da ne možete odglumiti. - Velik dio ‘undercover’ rada je igranje uloga. U situaciji kada sam bila nervozna, meni je pomagalo da o tome razmišljam kao o ulozi - savjetuje Carleson.

- Riješite se negativnog osobnog bremena kako biste igrali tu ulogu, baš poput glumca - tvrdi.

Klonite se LinkedIna

Carleson nije pobornica društvenih mreža. Ona je uvjerena da čak i stavljanje svog životopisa na LinkedIn nosi rizike.

- Primjerice, nemate još mnogo iskustva i objavljujete svoj životopis koji odgovara takvom stanju stvari. Uvijek ga možete nadopuniti, no nikad ne znate tko je upamtio taj dojam neiskusne osobe, kada godinama kasnije budete sposobni za neku višu poziciju - uvjerena je.

- Naime, već ste uspostavili dojam nekoga tko još uvijek uči - tvrdi Carleson. Zato se predstavljajte pod pseudonimom, dok ne budete dovoljno spremni da otkrijete svoj identitet i uvijek imajte mogućnost nestati ako stvari krenu krivo.

Postupni pristup

Takozvani elevator pitch - termin skovan za 30 sekundi dugu osobnu prezentaciju za koju mnogi stručnjaci misle da može otvarati vrata - je kontraproduktivan.

- Pristup CIA je postupan. Ako se nađete u liftu s nekim tko donosi odluke i doista želite nešto od te osobe, nemojte ga agresivno napasti. Tih 30 sekundi iskoristite kako biste dogovorili ‘drugi spoj’, to jest drugu priliku da se sretnete. Iskoristite ono što špijuni zovu ‘udica’, komadić informacije ili osobne povezanosti koja se bazira na zajedničkom interesu koji zatim stvara novu priliku za susret.

Upoznajte sami sebe

Svi imamo mane. U poslu, kao i u špijunaži, ključno je da ih prepoznamo.

- Dio života špijuna svodi se na to da ste svjesni sami sebe. Morate razumjeti svoje slabe točke i loše navike. Važno je i shvatiti koja od vaših ponašanja odbijaju ljude - tvrdi bivša agentica. Ako ne možete sami dokučiti svoje mane, zamolite prijatelje za pomoć - primjerice da vas snime dok nešto prezentirate. Pričekajte nekoliko dana, pogledajte i potražite moguće tikove koji vas iritiraju.

Ne budite snob

Povezivanje s ljudima na višim položajima za vaše je dobro, no raditi to nauštrb kolega u nižem platnom razredu od vašeg je pogreška.

- Umrežavanje znači održavanje i stvaranje dobrih odnosa na svim raznama. To ne mogu dovoljno naglasiti - tvrdi. Većina karijernih umrežavanja orijenitirana je prema gore, no stvaranje obavještajne mreže podrazumijeva zahvalnost za informacije koje dolaze sa svih razina. - Nikad ne znate tko će imati dojavu. A jednostavno je kao kad kažete ‘bok’ osobi koju svi drugi ignoriraju - tvrdi.

Budite ‘renesansni’

Kako su odnosi ključni u poslovnom, ali i špijunskom svijetu, važno je da znate što se događa oko vas.

- Vrlo je bitno imati globalno razumijevanje, dakle maknuti se iz svoje specifične niše - tvrdi Carleson.

- Važan dio špijunaže je izvještaj o razvoju događaja - dodaje. Na primjer, razgovarajte o nečemu što se dogodilo u vjestima ili preporučite neku dobru knjigu osobi za koju znate da voli čitati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:06