NOVO ISTRAŽIVANJE

RAZOTKRIVEN ZADNJI MISTERIJ GRAVITACIJE Eksplozije zvijezda skrivale su dokaze

 NASA

MELBOURNE - Australski znanstvenici prikupili su i obradili podatke iz svih opažanja eksplozija supernova u povijesti, i ustanovili da je gravitacija bila jednako jaka tokom prošlih devet milijardi godina.

Gravitacijska konstanta G, koju je prvi otkrio Sir Isaac Newton, određuje silu privlačenja između bilo koja dva tijela koja imaju masu. Što je veća masa i manja udaljenost, to je privlačenje jače.

No, brojni znanstvenici izrazili su sumnje da je G uvijek imao jednaku vrijednost, vjerujući da je moguće kako se ta fundamentalna konstanta lagano mijenjala kroz 13,8 milijardi godina od početka svemira.

Astronomi sa Sveučilišta Swinburne u Melbourneu proučili su svjetlost koja je do zemlje došla s 580 eksplozija supernova, od kojih su neke bile blizu Sunčevog sustava, a neke čak u drugim galaksijama. Njihov je zaključak kako je G potpuno identičan najmanje zadnjih 9 milijardi godina.

Kada eksplodira supernova Tipa 1a, radi se o nasilnoj smrti zvijezda znanih kao ‘bijeli patuljci.’ Takve zvijezde imaju masu poput našeg Sunca, no znatno su gušće i manje - velike su poput Zemlje. Kada dosegnu kritičnu masu, dolazi do eksplozije, a ta masa ovisi o gravitacijskoj konstanti.

Proučavajući svjetlost udaljenih supernova, kojoj su potrebni milijuni ili čak milijarde godina kako bi stigla do Zemlje, sa velikom sigurnošću utvrđeno je kako se sila gravitacije nije mijenjala gotovo od samog početka svemira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:48