AMERIČKI IMPRESARIO

VIDEO: UMRO SID BERNSTEIN (95) Čovjek koji je Americi otkrio Beatlese i pomogao u stvaranju legende

 AFP

U 95. godini u New Yorku je umro Sid Bernstein, američki impresario koji je doveo Beatlese u SAD i tako pomogao stvaranju legende koja je preobrazila popularnu glazbu.

Nije to bio lak posao: još 1963. čitajući britanske novine zaljubio se u mladi bend iz Liverpoola, ali nikako nije mogao svoje kolege uvjeriti da ima smisla da im organiziraju koncert u Americi.

Radio je za General Artist Corporation i organizirao koncerte Milesu Daviesu, Judy Garland i Nini Simone.

Međutim, londonski predstavnik njihove tvrtke tvrdio je da su Beatlesi tek lokalni fenomen. No Bernstein nije odustajao, nazvao je menadžera Beatlesa Brisana Epsteina u ožujku 1963. i dogovorio koncert u njujorškom Carnegie Hallu.

Ni Epstein od toga nije puno očekivao, s obzirom da se prva ploča Beatlesa, objavljena za malu diskografsku kuću, nije uspjela dokopati nijedne radio stanice.

Koncert su isplanirali tek za iduću godinu, za ožujak 1964. Uoči koncerta, poznati TV voditelj Ed Sullivan pozvao je Beatlese da tri puta zaredom nastupaju u njegovom nedjeljnom showu, a Epstein je u međuvremenu nagovorio Capitol, američki ogranak njihove izdavačke kuće EMI, da izdaju singl “I Want to Hold Your Hand” i ulaže 40.000 dolara u promociju grupe i albuma "Meet the Beatles".

Carnegie Hall se brzo rasprodao, s dva nastupa Beatlesa te večeri. Bernstein je predstavio u Carnegie Hallu još jedne legende, Rolling Stones, ali nakon njihovog koncerta se žalio da je njihova publika neodgojena, da su stajali na stolicama i općenito napravili svakojaki nered tako da im je zabranio da tu održavaju koncerte godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:08