DESET GODINA ZATVORA

Počelo suđenje dječaku od 12 godina koji je ubio oca neonacista: Tužiteljstvo traži najdulju moguću kaznu!

Joseph Hall izvadio je Magnum 357 iz ormara i upucao oca u uho dok je spavao na kauču

U SAD-u je počelo suđenje 12-godišnjem Josephu Hallu za ubojstvo oca Jeffa, jednog od vođa nacističke skupine Nacional-socijalističkog pokreta u Kaliforniji, a za dječaka se traži najdulja moguća kazna.

- Dječakovo nasilno ponašanje počelo je mnogo prije uključenja njegova oca u nacističku stranku. S pet godina su ga isključili iz škole zbog nasilnog ponašanja - izjavio je tužitelj Michael Soccio navodeći kako je dječak s pet godina pokušao zadaviti učitelja telefonskim kabelom.

Njegovali nasilje

Joseph Hall je oca ubio s deset godina. Izvadio je Magnum .357 iz ormara i upucao ga u uho dok je spavao na kauču. Policiji je kasnije rekao kako je odlučio da je vrijeme da okonča taj ‘odnos otac-sin’. Nakon što je potegnuo okidač, potrčao je na kat i sakrio oružje.

Ako bude osuđen, bit će najmlađa osoba u američkim zatvorima. Kako mu se ne sudi kao odraslom, najteža kazna znači da iz zatvora može izići kad napuni 23 godine. Javni branitelj Matthew Hardy, dječakov odvjetnik, citirao je kao motiv ubojstva dječakove neurološke i psihološke probleme te činjenicu da mu je otac bio neonacist.

- Odrastao je u okolini koja je njegovala nasilje. Dječak je ubio oca jer je odlučio da mu je dosta njegova zlostavljanja - rekao je Hardy.

Jeff Hall imao je u trenutku smrti 32 godine i bio je nezaposleni vodoinstalater. Dan prije smrti u njegovoj je kući u predgrađu Los Angelesa održan sastanak neonacista. Hall je dječaka, najstarijeg od svoje petoro djece, jednom prilikom odveo na granicu s Meksikom i pokazao mu kako se rukuje pištoljem. Također ga je vodio sa sobom na nacističke skupove.

Zlostavljao ga i tukao

Dječak je rekao istražiteljima kako je ubio oca jer je mislio da će napustiti njegovu pomajku, a nije želio da se obitelj raspadne. Ona je ispričala policiji kako je Hall tukao i na druge načine zlostavljao sina i to zbog sitnica. Hall i dječakova biološka majka razvedeni su, a prilikom brakorazvodne parnice jedno drugo su optuživali za zlostavljanje djeteta.

Prema podacima profesorice iz Floride Kathleen M. Heide, velika je rijetkost da djeca ispod deset godina okrenu ruku na roditelje i da je samo 16 takvih slučajeva zabilježeno između 1996. i 2007. - Roditeljski stav i uvjeti u dječakovu domu sigurno su utjecali na njegov čin - izjavila je Heide. Uprava američkih zatvora navodi kako, iako su ranije imali slučajeve osuđenih 12-godišnjaka, trenutno nemaju nikoga tako mladog u kaznionicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:52