DEEPFAKE PORNOGRAFIJA

Internetom kruži fotografija gole Nives Celzijus, ona zaprijetila: ‘Ovo je kazneno djelo‘

Celzijus nije navela je li poduzela ikakve poteze kako ušla u trag "fotošop majstora" koji je autor deepfake fotografije

Nives Celzijus

 Instagram/nives Celzijus/

Hrvatska manekenka, pjevačica i spisateljica Nives Celzijus (41) otkrila je u utorak da društvenim mrežama, a moguće i drugim komunikacijskim platformama kolaju lažne fotografije nje gole.

- Mogli bismo se našaliti i primijetiti da se fotošop majstor malo žurio i zaboravio nakeljiti tattoo. Ali nećemo se šaliti jer je ovaj DEEPFAKE KAZNENO DJELO! - ustvrdila je Celzijus te priložila spornu fotografiju.

image

Objava Nives Celzijus

Nives Celzijus/Instagram

Celzijus nije navela je li poduzela ikakve poteze kako ušla u trag "fotošop majstora" koji je autor deepfake fotografije.

Tetovaža koju je Celzijus spomenula najvjerojatnije je tetovaža "Propiedad de Dino" (Dinovo vlasništvo na španjolskom) koju je dala napraviti prije najmanje 13 godina te koju je ponosno pokazala tijekom promocije svoje knjige "Gola istina".

Odluči li se Celzijus poduzeti pravne korake protiv autora deepfake fotografije, moći će ga tužiti za kršenje Članka 144.a Kaznenog zakona u čijem 1. stavku stoji: "Tko zlouporabi odnos povjerenja i bez pristanka snimane osobe učini dostupnim trećoj osobi snimku spolno eksplicitnog sadržaja koja je snimljena uz pristanak te osobe za osobnu uporabu i na taj način povrijedi privatnost te osobe, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Drugi stavak Zakona kaže ovako: "Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko uporabom računalnog sustava ili na drugi način izradi novu ili preinači postojeću snimku spolno eksplicitnog sadržaja i tu snimku uporabi kao pravu te time povrijedi privatnost osobe na toj snimci."

Treći stavak Zakon glasi: "Tko kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počini putem računalnog sustava ili mreže ili na drugi način zbog čega je snimka postala dostupna većem broju osoba, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:06