KAD SRCE VUČE

ONI SU REKLI 'DOVIĐENJA' ZAGREBU Tony se vraća u Istru, a ovi poznati Dalmatinci u svoje rodne gradove: 'Te veze su neraskidive!'

 RTL

"Dragi Zagrebe grade!

Dao sam ti koliko sam mogao i znao, ali došlo je vrijeme da se nakon dvadeset i pet (25) lijepih godina ipak rastanemo. Ne, nisam se razočarao, ali mislim da sam puno previše i izdržao biti tijelom i glavom tu, a srcem i dušom u svojoj rodnoj Istri. Ti nećeš puno izgubiti ali ja ću jako puno dobiti povratkom doma. Da, iden ća, iden doma!"

Napisao je to, među ostalim, na svom Facebook profilu pjevač Tony Cetinski, koji je doista daleko od sumorne horde onih koji u metropoli, domaćoj ili nekoj u inozemstvu, 'nisu uspjeli', piše Slobodna Dalmacija.

Nedavno je za Gloriju o tome rekao: 'Proteklih osam godina razmišljam o preseljenju, no sada napokon imam divnu ženu koja također više voli manju sredinu i život u njoj.'

Mnoge će možda iznenaditi što u svojim razmišljanjima nije usamljen; čini se, naime, da puno uspješnih nam sunarodnjaka, koji su manju sredinu i 'rodnu grudu' zamijenili adresom u metropoli, priželjkuje povratak 'na ishodište'. Jedan od njih je glumac Milan Pleština, 'emigrant' u Zagreb iz Splita 2002.

- Ni posal, ni šoldi niti, nedajbože, politika; ja sam iz Splita otiša zbog ljubavi! Bio član postave HNK Split ili HNK Zagreb, meni je bilo svejedno, ali zbog moje drage jednostavnije rješenje – puno jednostavnije – bilo je da odem ja gore. I, eto, otiša sam... Ali veze sa Splitom su neraskidive, ne dolazim onoliko često koliko bi tija, ali vraćam se kad-tad, makar u urni ili kapsilu!

Povremeno me vataju ozbiljni napadaji da to učinim i za života, koji više nije tako mlad jer ja sam '61. godište, ali kako uvik imam i ovdje u Zagrebu nekog posla, uspijem ugušiti taj napadaj nostalgije – iskren je bio Pleština.

Zagreb mi je dom

Pjevačica Tereza Kesovija, pak, svoj žal za rodnim Konavlima nikad nije ni skrivala.

- Čitali ste moju autobiografiju pa znate da sam otišla na studij u Zagreb, tamo se zaljubila i udala, da bi odande otišla u Pariz. Dvaput sam se u Konavle htjela vratiti, ali mi nije bilo suđeno; prvi put kad mi je dom uništio rat, a drugi put ljudi. Kuću sam morala prodati zbog jednog lošeg čovjeka, i tako sam po drugi put ostala bez nje.

Danas imam lijep stan u Zagrebu, koji nije opterećen nikakvom hipotekom, ali najveća želja u životu mi je vratiti se u moje Konavle, moje ishodište i povratak nakon dugog životnog putovanja. Ako se ne vratim u kakvu kućicu iznad tla, vratit ću se na Boninovo. Na dubrovačko groblje – sjetno je pojasnila velika Tereza, uz napomenu da Tonyja potpuno razumije što se poželio vratiti u divan grad na moru kao što je Rovinj.

Još je dodala: - Bez obzira koliko godina imate, morate biti svjesni da je sutra novi dan i možda vrijeme za promjene. Neki novi početak...

Legendarni vaterpolist Perica Bukić, rođen 1966. godine, iz rodnog je pak Šibenika otišao u Zagreb na studij kao devetnaestogodišnjak, da bi se poslom često u Šibenik vraćao. Ipak, cijeli je život proveo u metropoli i Zagreb – unatoč velikoj ljubavi prema rodnom gradu – s pravom smatra domom.

- S obzirom na činjenicu da jako puno Dalmatinaca živi u Zagrebu, neki ga nazivaju glavnim gradom Dalmacije! Ja sam, eto, ojačao tu statistiku, ali zaista sam često u Šibeniku i u Dalmaciji. Posebice često, 'na tjednoj bazi', dolazio sam u razdoblju kad sam bio saborski zastupnik, od 2003. do 2011. godine. U posljednje vrijeme operativno pomažem klubu Solaris, pa sam opet vezan uz Šibenik gdje mi – na koncu, ali ne i najmanje važno – živi majka. Sumnjam da ću se vratiti, zbog familije i djece pogotovo, ali ne bih mogao podnijeti da Šibenik ne posjećujem – Bukić će.

Još je jedan značajni Dalmatinac spletom (poslovnih) okolnosti otišao u Zagreb; to je dr. Stipislav Jadrijević, koji zaista zbog prirode svoga specijalističkog liječničkog rada nije mogao ne otići iz rodnoga Sinja.

- Bez obzira na to što formalno živim u Zagrebu, Sinj doživljavam kao svoj grad, i sasvim sigurno mogu reći da ću se vratiti u nj čim budem mogao; zato potpuno razumijem glazbenika Cetinskog. Isključivi 'uzrok' moga odlaska u Zagreb je posao koji ne bih mogao obavljati nigdje drugdje – svoje je razloge naveo i ugledni sinjski liječnik sa zagrebačkom adresom za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:46